Processed with VSCO with a6 preset
Processed with VSCO with a6 preset

De Kruising: Haflinger x Welsh Cob

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Haflinger x Welsh Cob


Naam: Jack Sparrow


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.60 m


Kleur: vos


“Jack Sparrow is een knappe ruin van 4,5 jaar oud. Hij is enorm stoer en iedereen is verliefd op zijn eigenwijze koppie. De vader van Jack is een Haflinger, en de moeder een bonte Welsh Cob”, omschrijft Mandy Roeting het paard van haar vriend Mario van Beusichem.

Fokker


“De fokker van Jack had een handelsstal, en er stond eigenlijk van alles wel wat. De fokker had een goede Haflingerhengst gekocht en deze de merries laten dekken die hij op dat moment had. Dus in principe was het doel de handel. Maar over het algemeen zijn er dat jaar echt heel veel leuke kruisingen uit gekomen.”

Veulen


Mario was niet op zoek naar deze kruising. “Jack is toevallig op mijn pad gekomen, omdat ik graag een eigen paard wilde, en een vriendin van mij verzorgde de moeder van Jack, genaamd Chanel. Ik ben een paar keer mee geweest toen Chanel drachtig was van Jack. Daarna kwam ik wat vaker mee naar stal.” Twee maanden nadat Chanel was bevallen van Jack, kwam Mario weer op stal en zag het veulen. “Het begon eigenlijk als een grapje, dat ik Jack zou kopen.” Toen Jack zes maanden oud was, kwam het er toch van.

Samen leren


“Eigenlijk had ik heel weinig ervaring, maar ik heb altijd gezegd dat Jack en ik samen zouden gaan leren. Nu vier jaar later is dat allemaal heel goed gegaan. Toen Jack 2 jaar was, heb ik mijn vriendin Mandy Roeting leren kennen op onze stal. Zij stond naast mij met haar eigen paard en zij helpt mij nu ook goed met Jack.”

Buitenrijden


“Jack is op dit moment 4,5 jaar. We zijn vorig jaar maart, net voor dat hij 4 werd, begonnen met inrijden. Hij doet het enorm goed, maar we doen alles rustig aan. Hij heeft de toekomst als recreatiepaardje, wat vooral buitenrijden zal worden. Op dit moment doen we wel wat dressuurwerk, want dat moet hij natuurlijk ook gewoon kunnen. Later willen wij samen gaan buitenrijden, ik met Jack en mijn vriendin met haar eigen paard Barones.”

Haflingerbouw


Qua bouw lijkt Jack volgens zijn eigenaar het meeste op zijn vader. “Wat je vooral gelijk ziet is zijn grove bouw en zijn dikke, lange manen. Dat is echt wel typisch Haflinger. Het is een enorme tank, wat hem heel stoer maakt. De moeder van Jack was ook wel redelijk stevig gebouwd, maar in vergelijking met de vader en Jack denk ik toch dat hij meer weg heeft van zijn vader. De vader van Jack is een hele stevige Haflinger. Zijn moeder is rond de 1.45 m en zijn vader ook rond de 1.45/50 m. Het kan zijn dat de hoogte wel in het bloed zit van een van de ouders (een Welsh Cob kan ook wel 1.60 m worden, red.). Hij groeit nog steeds en voor ons is het ook een mysterie haha! Ik weet helaas ook niet heel veel van de ouders, opa’s en oma’s, want soms kunnen ze daar ook nog wel eens veel van mee krijgen.”

Karakter


“Qua karakter komt de Haflinger ook wel sterk naar voren, eigenwijs en lomp (als in: hij staat wel eens op je teen wat hij dan gewoon niet door heeft...). Maar hij is ook heel eerlijk, enthousiast en werkwillig, hij heeft altijd wel zin om te werken, of het nou een kleine wandeling is of een buitenrit, als je maar met hem bezig bent vindt hij het al leuk!”

Vind je de kruising Haflinger x Welsh Cob een aanrader?


“Ik zelf vind het een hele leuke kruising. Het is een bijzonder paard en qua karakter ook heel eerlijk en werkwillig. Ik vind het zelf wel een aanrader.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG_20170617_003208_526
IMG-20170212-WA0079