DSC0532
DSC0532

De Kruising: Paint Horse x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Paint Horse x Haflinger


Naam: Jones


Geslacht: Ruin


Stokmaat: 1.50 m


Kleur: vos platenbont


“Wij hebben Jones oorspronkelijk gefokt voor mijn moeder, zij reed toen nog western met de merrie waar we Jones uit hebben gefokt. Vanwege de leeftijd en gezondheid van de merrie wilde ze toch uiteindelijk een jongere versie. Omdat de merrie heel veel werklust heeft en daarnaast ook nog eens super lief is, hebben we er toen voor gekozen zelf een veulentje te fokken”, vertelt Sara Oosterboer over het ontstaan van haar kruising Paint x Haflinger.

Karakter


“Hij heeft het goede karakter en de werklust van zijn moeder overgenomen. Zijn gangen zijn ten opzichte van zijn moeder een stuk verbeterd. Qua uiterlijk heeft hij het grote hoofd van zijn moeder en de bekende ‘perzikbillen’ die het oudere type Haflinger heeft. Over zijn hele lijf is het net een kleine bodybuilder die iets korter had mogen zijn in de bovenlijn, dit heeft hij meer van zijn vader. De vader van Jones is een zwartbonte tobiano Paint Horse. Jones zelf is een mooie kleurencombi van beide geworden, mooi platenbont met een lichte voskleur naast de spierwitte vlekken.”

Leergierig


“Over het algemeen is Jones heel leergierig, want als we twee keer een oefening hebben gereden, snapt hij de derde keer wat er van hem verwacht wordt. De bedoeling was dat mijn moeder western met deze kruising zou gaan rijden, maar dat bleek niet de ambitie van Jones te zijn. We hebben Jones daarom omgeschoold naar de dressuur en ik ben met hem verder gegaan. Door zijn leergierigheid werd het omscholen van western naar dressuurpony een stuk makkelijker.”

Dressuur


Sara vertelt dat ze heel veel plezier aan Jones beleeft. “We hebben nog niet heel veel getraind en zijn niet zo vaak gestart, maar hij laat me in de ring nooit in de steek. Hoewel hij niet gebouwd is als dressuurpaard, halen we altijd mooie punten en gaan we meestal met een prijs naar huis. We starten nu L2, wat hem nog steeds gemakkelijk afgaat. We zien wel hoe ver we komen, zolang we samen maar lol hebben.”

Tempowisselingen


“Tempowisselingen en overgangen zijn de sterkste punten van Jones, hierin is hij altijd heel mooi in balans en stil in de aanleuning. We hebben ook geprobeerd om met Jones te springen, maar dat was niet zo’n succes. Voor de afwisseling maken we kleine huppeltjes, boomstammen in het bos doet hij daarentegen weer wel braaf. Buitenritten vindt hij prachtig en het kan hem eigenlijk niet hard genoeg gaan.”

Vind je de kruising Paint x Haflinger een aanrader?


“Voor een fanatieke recreatieruiter raad ik deze kruising zeker aan. Jones kan wel eens een beetje zenuwachtig worden, maar zal nooit echt stout zijn. Daarnaast wil hij heel graag werken en is het een ontzettende knuffel en allemansvriend. Eigenlijk is het gewoon een kleine pretletter.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl