IMG_20170925_194138_594
IMG_20170925_194138_594

De Kruising: Schwarzwalder Fuchs x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Schwarzwalder Fuchs x Haflinger


Naam: Sueno


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.48 m


Kleur: vos


“Sueno is een kruising Schwarzwalder Fuchs x Haflinger van bijna 10 jaar oud. Sueno zijn vader is een Schwarzwalder Fuchs, zijn moeder is een Haflinger. Ik weet niet waarom er voor deze kruising is gekozen. Hij is gefokt door Marja de Bruijn, zij fokt met Schwarzwalder Fuchsen en had toevallig een Haflingermerrie staan.”

Blonde krullen


Daniëlle de Weerd mocht vijf jaar geleden eindelijk een paard van haar ouders. “Diezelfde avond vond ik Sueno op marktplaats. Ik was als klein pennymeisje al gek op Haflingers, en toen ik hem zag was ik verkocht. Een leuke 4-jarige ruin met blonde krullen. Gelijk heb ik contact gezocht met de eigenaar en binnen een week zat ik in de auto onderweg naar mijn droompony.”

Geen spijt


“Eenmaal daar aangekomen was ik op slag verliefd. Proefgereden en een stukje over het industrieterrein gereden met de huidige bijrijder. Ik vond hem geweldig. Dus toen we weer op stal waren om de tafel met de eigenaar en ik mocht hem twee weken op proef. Tot op de dag van vandaag absoluut geen spijt gehad van deze pony. Deze kruising zie je niet vaak en dat maakt hem extra uniek. Samen al veel beleefd en veel angsten overwonnen.”

Grof gebouwd


“Sueno is 1.48 m maar door zijn brede bouw pas ik er prima op. Hij is grof gebouwd met een korte nek en rug en ronde billen, een echte Fuchs. Net als zijn gangen, hij maakt korte passen. Hij is koppig, eigenwijs en oersterk: deze kenmerken hebben de Haflinger en de Fuchs allebei. Toch heeft hij een heel groot hart, met kleine kinderen is hij ontzettend voorzichtig en lief, terwijl hij met een ervaren ruiter wel zijn streken laat zien en het bloed onder je nagels kan halen. Maar dit vind ik juist een leuke uitdaging.”

Dressuur


“Dressuur rijden vinden we beide leuk. Af en toe volgen we een lesje en hier leren we veel van. Het kost hem door zijn bouw meer moeite om de oefeningen voor elkaar te krijgen en hier nemen we dan ook rustig de tijd voor. Longeren met balkjes en aan de dubbele longe doen we ook regelmatig voor de lenigheid en balans. En je merkt dat hij hier steeds leniger door wordt. Voor de afwisseling doen we ook wel eens een sprongetje. Dit vindt hij geweldig maar ik ben nog niet zo’n held dus mag hij ook wel eens vrijspringen en dan leeft hij zich helemaal uit.”

Buitenritten


“We doen regelmatig mee aan tochten en buitenritten. Dit vinden we beide het leukste om te doen. We gaan meestal met een groepje van stal op rit, en dan merk je dat hij korte pootjes heeft en kunnen we de grote paarden niet echt bijhouden, maar dat geeft niet. We rijden lekker ons eigen tempo. Ik heb met Sueno nu ook twee keer meegereden met de jaarlijkse Schwarzwalder Fuchs tocht. Erg gaaf om tussen al die prachtige Schwarzwalder Fuchsen te rijden! En leuk om te horen dat de Fuchs-eigenaren Sueno juist zo leuk vinden! Ik hoop dat we samen nog veel mooie plekjes in Nederlands mogen ontdekken. Mijn doel met Sueno is vooral veel plezier hebben samen. Mijn droom is om ooit nog een keer de wedstrijden in te gaan.”

Vind je de kruising Schwarzwalder Fuchs x Haflinger een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker een aanrader,  vooral omdat het zo’n unieke kruising is.  Schwarzwalder Fuchsen en Haflingers zijn over het algemeen rustige en betrouwbare paarden en hebben een hart van goud!  Ik hoop ooit nog een keer een echte Schwarzwalder Fuchs te kopen, dat is echt mijn droomras, maar hier hangt wel een prijskaartje aan.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
FB_IMG_1475772593969
FB_IMG_1467313427839
FB_IMG_1514052838143