Afbeelding
Foto: Lucavdphotography

Crossen zonder hoofdstel: “Wat moet ik met een groter paard als ik zo veel plezier beleef met Jay?!”

Fun Grondwerk Horsemanship Opvallend Wedstrijden

Zónder hoofdstel een oefencross uitrijden; je zult het niet veel combinaties zien doen. Toch is de vertrouwensband tussen Yvet van Milligen en haar dertienjarige Jay zo sterk dat zij het samen allemaal aandurven. Hoe ze zo ver gekomen zijn? “Je gevoel volgen”, aldus Yvet. 

“Het gevoel klopte direct”

Toen Yvet iets meer dan negen jaar geleden te horen kreeg dat haar leasepony verkocht zou worden, besloot ze op zoek te gaan naar een eigen pony. “Toen ik dat als dertienjarige meisje hoorde, was ik natuurlijk enorm verdrietig. Mijn ouders en ik besloten daarom op zoek te gaan naar een eigen pony en struinden voor langere tijd het internet af, maar zonder resultaat. Tot ik via, hoe bedenk je het, Google afbeeldingen zocht op ‘pony te koop’.”

“Ik zag Jay’s foto en was op slag verliefd. Uiteindelijk kwam ik in contact met zijn eigenaren, maar die vertelden dat hij eigenlijk niet meer te koop was. Pas toen we ze verzekerden dat we écht geïnteresseerd waren, mochten we hem gaan bezichtigen. Het grappige is dat hij maar vijf kilometer verderop bleek te staan”, vertelt ze. 

De ruin was destijds vier en was nog zo groen als gras. “Je kon op zijn rug zitten, maar daar was ook alles mee gezegd”, lacht Yvet. “Toch klopte het gevoel direct. Ik kreeg die big smile niet meer van mijn gezicht af en was ervan overtuigd dat hij mijn maatje voor het leven moest worden.” 


Foto: Lucavdphotography

“Het past niet meer bij mij”

Waar de amazone destijds nog voor ogen had om de wedstrijdsport in te gaan, veranderde haar blik dankzij Jay. “Dankzij hem kwam ik erachter dat de wedstrijdsport mij eigenlijk helemaal niet ligt. Wat ik van hem vroeg, lukte niet, dus ik besloot die wedstrijddroom achter mij te laten en recreatief met hem aan de slag te gaan. In de loop der jaren heb ik hem spelenderwijs verder opgeleid en kwam ik tot de conclusie dat de manier waarop ik vroeger reed nu helemaal niet meer bij mij past.”

“Ik zag een filmpje van iemand die zonder hoofdstel reed en besloot het zelf eens een kans te geven. Dat pakte beter uit dan verwacht en heeft ons veel gebracht. Ik hoop dat het in de toekomst ook mogelijk is om zonder hoofdstel te starten op wedstrijd.” 


Foto: Lucavdphotography

Gevoel volgen

Aangezien dat nu nog niet het geval is, focust de combinatie zich momenteel nog op oefencrossen. “Jay is vreselijk eigenwijs en kan nog wel eens de neiging hebben om de grenzen op te zoeken, maar hij heeft echt een hart van goud. Dat is ook de reden dat ik heb besloten om hem te houden en uit te brengen tussen de paarden. Wat moet ik met een groter paard als ik zó veel plezier beleef met Jay?! We hebben in de loop der jaren een manier van rijden ontwikkeld en volgen gewoon ons gevoel. Hij doet het toch maar even tussen die grote paarden, dat maakt me echt trots!”, sluit ze af.


Foto: Lucavdphotography

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lucavdphotography 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding