Isabella, Wiper en Finn
Isabella, Wiper en Finn Foto: Jetty Kolobaric-Wagemans

Isabella Kolobaric: “Dressuurmatig grondwerk is er voor ieder paard”

Training Grondwerk Horsemanship Opvallend Werken aan de hand

“Dressuurmatig grondwerk is er voor ieder paard; groot, klein, gezond en ‘afgeschreven’”, stelt Isabella Kolobaric. Ze liet haar zestienjarige Finn en dertienjarige Wiper opbloeien tot zelfverzekerde, enthousiaste en aanhankelijke paarden en probeert vanuit haar bedrijf Paardbekwaam hetzelfde te kunnen betekenen voor andere combinaties. 

“Ik zag iets in hem”

Net zoals vele anderen leerde ook Isabella paardrijden op een manege. “Tien jaar geleden kochten mijn moeder en ik ons eerste paard, Sam. Sindsdien heb ik altijd eigen paarden gehad”, steekt ze van wal. 

“Op de stal waar Sam gestald stond, stond Finn ook. Hem hebben we een tijdje later, toen we besloten om de paarden naar een eigen plekje te verhuizen, mogen overnemen. Niet veel later kwam ook Wiper erbij. Hij had een bemerking en was afgekeurd voor de sport, maar toch zag ik iets in hem.”

Passie

Toen Isabella ontdekte dat Wiper erg gevoelig en onzeker was en Sam lichamelijke problemen kreeg, besloot ze zich in grondwerk te verdiepen. “Vanuit al die pech is toch iets heel moois ontstaan. Ik was al een tijdje op zoek naar wat ik precies wilde met de paarden en vond in de opleiding aan de Human and Horse Academy echt mijn passie.”


Foto: Jetty Kolobaric-Wagemans

Uit zijn schulp gekropen

Mede door de kennis die Isabella in die tijd heeft opgedaan bloeiden Wiper en Finn uit tot zelfverzekerde, enthousiaste en aanhankelijke paarden. “Waar Finn eerst nog erg koppig en dominant leek, leerde ik naar zijn onzekere kant te kijken. Ik heb hem de ruimte gegeven om zich te ontwikkelen en hem hierin gesteund door iedere stap in de goede richting uitgebreid te belonen. Daardoor is hij echt uit zijn schulp gekropen. Hij is nog nooit zo trots geweest als nu”, vertelt Isabella lovend. 

Verandering

“Ook Wiper heeft grote stappen gezet. Toen hij bij ons kwam, ging ik onbewust te vaak over zijn grenzen heen. Toen het bommetje eenmaal gebarsten was, zijn we als het ware opnieuw begonnen. Dat heeft ons veel gebracht. Sinds ik hem de tijd geef om alles zowel fysiek als mentaal te verwerken, stelt hij zich meer open.”

“Dat we nu bezig zijn met oefeningen als appuyeren en pirouettes had ik nooit durven dromen. Als het mentale stukje klopt, volgt het fysieke stukje vanzelf. Ik vond het ook mooi om te zien dat Wiper en Finn een verandering doormaakten toen Sam vorig jaar november overleed. Ondanks zijn angstige karakter heeft Wiper de leidersrol overgenomen, waarin Finn hem met zijn stoere karakter ondersteunt.”

“Vanuit de basis die we gelegd hebben in het dressuurmatige grondwerk werk ik graag met ze samen in vrijheid. Daar geniet ik zo erg van dat ik besloot anderen dezelfde fijne ervaring te willen geven. Zo is mijn bedrijf Paardbekwaam ontstaan.”


Foto: Jetty Kolobaric-Wagemans

Voor ieder paard

Isabella richt zich voornamelijk op het verbeteren van de communicatie tussen mens en paard door middel van dressuurmatig grondwerk. “Wij spreken een hele andere taal dan paarden, maar dat wil niet zeggen dat er geen connectie gevormd kan worden.”

“Je moet samen met je paard op zoek naar een manier van communiceren die voor jullie beiden werkt. Zo kan er een hele mooie band ontstaan. Dressuurmatig grondwerk is er voor ieder paard, of hij nu groot, klein, gezond of ‘afgeschreven’ is”, sluit ze af. 

Volg Isabella ook op Instagram: @paardbekwaam

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Jetty Kolobaric-Wagemans 

Afbeelding
Afbeelding