Martine du Floo
Martine du Floo Foto: Michel Sijmons

Blog Martine du Floo | Grondwerk met paarden en ruiterfit: ‘Een leuke combi’

Welzijn Column Grondwerk Ruiterfitheid

Grondwerk is plezierig, maar zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent. Vraag begeleiding van instructeurs die je kunnen helpen om ‘freestyle’ en ander grondwerk op een juiste manier in te zetten naast je normale training. 

Je kunt leren je eigen lichaamstaal in te zetten om je paard te sturen en natuurlijk heeft elk paard ook een unieke manier van reageren op jouw lichaamstaal en emotionele toestand. Grondwerk is niet een ‘beetje rondjagen’ en heeft verschillende facetten. Met juiste instructie is het een leuke afwisseling in het omgaan met paarden.

Het zorgt voor een verhoogde concentratie van het paard op jou als begeleider. Daarnaast zie je ook de natuurlijke reactie van het paard op je eigen lichaamstaal, waardoor je bewuster met je dier leert omgaan. Bovendien geeft grondwerk je de mogelijkheid om moeilijke oefeningen onbelast uit te voeren voordat je ze onder het zadel doet. Verder zie je tevens aan de reacties van het paard waar je als berijder meer aandacht aan zal moeten schenken.


Bijschrift - Foto: Michel Sijmons

Eye-opener

Een reactie van iemand die ik zelf geholpen heb met haar jonge hengst: “Het was voor mij altijd nog een droom om een hengst te hebben en te rijden. Mijn droom werd werkelijkheid. Ik heb aan Martine gevraagd of zij mij wilde helpen met het beleren. Ik had namelijk altijd gezegd dat ik geen paard meer zou beleren en erover dacht dat deel uit handen te geven. Martine haalde me over om het zelf te doen, omdat het positief zou werken op het worden van een goede combinatie. Nu had ik zelf geen ervaring met grondwerk en omdat Martine regelmatig mensen helpt met dit stuk vroeg ik haar mij te helpen. Ze heeft me veilig de technieken van het grondwerk bijgebracht. ‘Freestylen’, longeren en het werken met de dubbele longe. Ik heb ervaring als jury en dressuur op Z-niveau, maar ik heb dit als een eye-opener mogen ervaren.”

“Mijn hengst heeft veel aanleg als sportpaard en Martine gaf aan dat je dan juist geduld moet hebben en het dier ‘tegen zijn eigen aanleg’ moet beschermen. Jonge dieren zijn net als jonge kinderen nog aan het groeien en per ras is dat wat korter of langer. Fysiek en mentaal, aldus Martine. Dus heb geduld, dan krijg je daarvoor heel veel terug en vermijd je het ontstaan van mogelijke blessures.”

“Verder krijgt het lichaam de kans om te volgroeien. Na het freestylen ben ik rustig begonnen met longeren en later hebben we ook met de dubbele longe leren werken. Uiteraard verdeeld over de week en veel ruimte om te spelen, buiten wandelen en herstel mentaal en fysiek. Martine adviseerde een bal voor hem te kopen en dat vindt hij geweldig.”

“Na het grondwerk hebben we samen hem rustig laten wennen aan het zadel en een paar keer hangen. Op een gegeven moment voelde het goed en ben ik er voorzichtig op gaan zitten. Hij heeft nooit een stap verkeerd gezet. Want hij had vertrouwen want de voorbereiding was in alle rust gegaan. Martine adviseerde me voor het rijden contact op te nemen met een goede instructeur die het vervolg kon aanleren. Het rijden gaat nu super, maar het is van belang samen met een instructeur en degene die je helpt met grondwerk een vervolgtraject op te stellen, waarbij het grondwerk en plezier niet vergeten moet worden.”


Foto: Privébezit

Ruiterfit

Wandelen met je paard is ook een leuk alternatief (als je paard het toelaat). Het eerder beschreven grondwerk zet je natuurlijk als berijder ook aan het werk mentaal en fysiek. Maar een specifiek programma samengesteld op jou is een goede aanvulling op jouw favoriete sport. Of je nu recreatief of (semi) professioneel de paardensport beoefent; zorg dat je zelf net zo fit bent als je paard.

Toen ik net de paardensport ging beoefenen verbaasde ik me over het feit dat alle aandacht op het gebied van voeding, beweging en training naar het paard ging. En ruiters/amazones eigenlijk weinig tijd overhielden om hun eigen voeding en conditie aandacht te geven.Gelukkig is daar nu meer aandacht voor. 

Als bewegingsspecialist maak ik regelmatig programma’s voor ruiters. Dat kan in een sportcentrum in de buurt, maar ook met het (spring) materiaal dat je gebruikt voor de training met je paard. Toen ik op een Horse Event wat workshops verzorgde waren de deelnemers razend enthousiast.

Een wandelingetje outdoor is heel gezond en als je paard daarvoor geschikt is kan je deze natuurlijk meenemen. Als je dat kunt afwisselen of aanvullen met wat oefeningen heb je daar alleen maar profijt van. En je paard ook. Als jij lekker soepel bent is dat ook op het zadel prettig voor jezelf en voor je paard. Zodat jullie samen leuke momenten hebben en prestaties kunnen leveren.

Je eigen fitheid zorgt ervoor dat jullie samen een fijne tijd hebben. Houding, balans, coördinatie, conditie gepaste krachttraining en snelheid zijn onderdelen die uitermate belangrijk zijn voor jou en je paard. En zo kan je nog meer plezier beleven aan je favoriete sport.

In de tijd dat ik op landgoed Balkenschoten mijn paarden had, werkte Emelie Ängus bij een bekende amazone die daar haar paarden had. Ze vroeg me een trainingsprogramma voor haar op te stellen. Ze deed zelf ook een opleiding op een Zweeds Sportinstituut en kwam met een aantal componenten waarvan ze wist dat ze het leuk zou vinden en ook daardoor het programma zou kunnen blijven uitvoeren. De componenten zoals boven beschreven had ik ook verwerkt in het schema samen met haar wensen.

Emelie Ängus: “Martine maakte voor mij als amazone een trainingsprogramma op maat. Ik wilde me graag samen met mijn paard voorbereiden en fit maken ten behoeve van mijn favoriete sport. Ze stelde een trainingsschema samen waarin mijn wensen en haar advies waren meegenomen. Dit om een goede mix te krijgen van oefeningen, coördinatie, balans, kracht en reactievermogen die ook nog leuk zijn en gericht om mijn doel te bereiken.”

“In dit programma waren de volgende componenten opgenomen

Bootcamp en interval training outdoor. Ze had een voor mij inspirerende omgeving uitgezocht. Cardiovasculaire conditie en krachtoefeningen waren hierin verwerkt.Een inline skate workout, die ik eerst onder de knie moest krijgen maar geweldig om mijn balans en reactievermogen te trainen. Toen ik het eenmaal onder de knie had kon Martine meer aandacht schenken aan de conditie, techniek en explosief trainenVoor en tijdens de training hebben we geëvalueerd of de componenten een positieve bijdrage kon leveren aan mijn wensen. En het voldeed prima. Mijn doel is echt bereikt.Het programma duurde 10 weken

Het programma dat ze speciaal voor mij had samengesteld hielp me om me fit en in goede harmonie te voelen met mijn paard”

Adelinde is fit!

Adelinde Cornelissen is als geen ander bekend met het belang van het hebben van een goede conditie. Ze loopt regelmatig hard en ik mocht haar tips geven voor het sterk houden van haar core.


Foto: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding