Jackie Middelkoop
Jackie Middelkoop Foto: Privébezit

Jackie Middelkoop: “Het is belangrijk om naar je paard te blijven kijken en luisteren”

Training Grondwerk Horsemanship Ondernemen

Naast haar werk als humaan fysiotherapeut is Jackie Middelkoop actief als instructeur Paard & Gedrag. De amazone rolde door haar eigen pony, waarmee ze tegen wat problemen aan liep, in het wereldje van horsemanship en training en heeft daarin haar passie gevonden; het begeleiden van andere combinaties en het creëren van bewustwording en begrip. 

Met de fles opgevoed

Net zoals vele anderen startte ook Jackie als jong meisje op een lokale manege. “Daar is mijn liefde voor paarden ontstaan”, steekt ze van wal. “In 2011 kocht ik mijn tweede eigen pony, Robijn. Hij was met de fles opgevoed, maar aangezien ik als jong meisje niet precies wist wat daar de gevolgen van konden zijn, besloot ik voor hem te gaan. Ik voelde immers een enorme klik met hem.”


Jackie en Robijn - Foto: Privébezit

Communicatieproblemen 

Toch begon de combinatie na verloop van tijd tegen problemen aan te lopen. “Hoewel het rijden heel erg goed ging, liepen wij in de omgang tegen problemen aan die ik zelf niet wist op te lossen. Robijn respecteerde mijn ruimte niet, liep door mij heen en wist niet goed hoe hij als paard zijnde met mij moest communiceren.”

“Dat is natuurlijk ook niet gek, omdat hij niet door andere paarden is opgevoed. Ik ben mij daarom gaan verdiepen in horsemanship en heb verschillende cursussen en een opleiding gevolgd. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en zijn we elkaar steeds beter gaan begrijpen.”

Inspiratiebron 

Hoewel het een proces vol ups en downs was, zag Jackie haar ruin al snel veranderen. “Door Robijn consequent te vertellen wat hij moest doen en duidelijk aan te geven waar hij aan toe was, wisten we onze problemen steeds beter op te lossen. Het had tijd nodig en we hebben daar samen onze weg in moeten vinden, maar het is wel gelukt.”

“Inmiddels is Robijn bijna 24 jaar oud. Hij is nog steeds bij mij en ik ben heel blij dat ik hem in die moeilijke tijd niet verkocht heb. Het proces dat ik samen met hem heb doorlopen heeft mij immers geïnspireerd om ook anderen hiermee te helpen.”


Foto: Privébezit

Puppycursus voor paarden

In het dagelijks leven is Jackie humaan fysiotherapeut. “Ik werk veel binnen en moet de hele dag ‘aan’ staan. Daarom vind ik het fijn om twee dagen in de week ook met de paarden bezig te zijn. Ik heb een passie voor mens en dier en dat komt perfect samen in mijn werk als instructeur Paard & Gedrag.”

“Ik richt mij hierin op de basis in het omgaan met je paard. Ik vergelijk het met een puppycursus; je neemt het paard en zijn eigenaar mee en gaat samen op zoek naar een fijne manier van communiceren. Of dat nu is om problemen op te lossen of juist een sterkere band te creëren.”

“Naar je paard blijven kijken”

“Het is hierin belangrijk om niet alleen naar het paard te kijken, maar ook naar de mens. Hoe kunnen wij ons aanpassen aan hoe een paard van nature communiceert? Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wat er fysiek en mentaal met het paard gebeurt wanneer wij iets van hem vragen. Ik probeer mijn kennis over biomechanica hierin mee te nemen en op die manier wat meer bewustwording en begrip te creëren.”

“Álles wat wij van een paard vragen doet fysiek en mentaal iets met hem. Dat is wat ik mensen probeer mee te geven in mijn lessen en zo probeer ik bij iedereen een klein zaadje te planten om naar je paard te blijven kijken en luisteren”, sluit ze af.


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding