Loú
Loú Foto: Privébezit

Lola van de Bol: “Zonder enige ervaring met paarden had ik er opeens een”

Fun Grondwerk Verzorging

Hoewel Lola van de Bol tot voorkort geen ervaring had in de omgang met paarden, besloot ze een aantal maanden geleden de zorg van de eenjarige Loú op zich te nemen. Als bestuurslid van een dierenstichting ligt haar nadruk op het bieden van een goed thuis, maar daarnaast genieten ze ook van wandelingen en grondwerk.

Geen ervaring met paarden

Toen Lola namens een dierenstichting langs een veehandelaar ging, zag ze Loú staan; een toen vier maanden oud Shetlanderveulen. “Mijn hart brak toen ik hem zag staan. Hij bleek problemen aan zijn knieën en kogels te hebben, dus het zag er niet al te best uit voor hem.”

“Ik mocht hem meenemen, maar ik had helemaal geen ervaring met paarden. Ik heb vroeger wel eens paardgereden, maar wist niets van de verzorging of voeding af. Met de basiskennis die ik heb over dieren, wist ik alleen dat hij een maatje nodig had”, vertelt ze. 


Loú toen Lola hem voor het eerst zag - Foto: Privébezit

Welzijn voorop

“Ik heb een particuliere opvang met voornamelijk honden. Hoewel veel dieren herplaatst worden, heb ik besloten om Loú te houden vanwege zijn medische problemen. Toen hij bij mij kwam ben ik mij direct gaan verdiepen in wat er nodig is om paarden diervriendelijk te kunnen houden.”

“Dat begon bij kleine dingen als voeding en hoeven krabben en groeide uit tot kennis opdoen over grondwerk. We wandelen veel, soms zelfs los, en doen aan hersenwerk. Dit doen we puur recreatief. Ik wil hem een fijn thuis beiden en ‘gebruik’ hem niet voor mijn eigen plezier. Een fijne band opbouwen is voor mij voldoende.”


Foto: Privébezit

Fijn thuis geven

“Loú heeft inmiddels een pittig karakter ontwikkeld, omdat ik in het begin misschien iets te lief ben geweest voor hem. Ik heb vaak getwijfeld of ik er wel goed aan deed om zijn zorg op mij te nemen, maar nu ik langzaam mijn weg begin te vinden in de paardenwereld gaat het stukken beter.”

“Ik vind het zelf fijn om te werken met clickertraining en heb alle verschillende meningen die ik op het internet las een beetje achter mij gelaten. Ik vind het fijn om mijn gevoel te volgen en hoop Loú op die manier een zo fijn mogelijk thuis te geven”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding