Charlotte Girod
Charlotte Girod Foto: Örs Köszeghy

Charlotte Girod: “We moeten ons aanpassen aan de taal van onze paarden”

Training Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Ondernemen

Vanuit haar bedrijf CG Horses probeert Charlotte Girod meer bewustwording te creëren rondom de communicatie met paarden. Ze leidt jonge paarden op, maar helpt paarden met gedragsproblemen ook tot een fijnere connectie te komen met hun eigenaren. Werken vanuit de taal van het paard vormt hierin de basis.

Carrièreswitch

Net als vele anderen begon Charlotte haar paardencarrière op een manege. “Vanaf de eerste les was ik verkocht. Ik ben met uitzondering van een studiepauze altijd fanatiek met paarden bezig geweest en heb zes jaar geleden de stap genomen om hier mijn werk van te maken”, vertelt ze. 

“Dat kriebelde altijd al, maar na vijftien jaar lang met veel plezier als interieurarchitect te hebben gewerkt vond ik het nu tijd voor een carrièreswitch.”

Opleidingen 

De trainster volgde verschillende opleidingen op het gebied van trainen, gedrag en Centered Riding en besloot zich hierin verder te ontwikkelen. “In de loop der jaren kwam ik tot de conclusie dat wat ik vroeger op de manege heb geleerd en op latere leeftijd op stallen zag gebeuren mij helemaal niet aanspreekt. Ik houd niet van het werken met dwang en werd heel verdrietig van hoe het eraan toe ging, het stond te ver van mijn gevoel af.”

“Tijdens mijn opleiding aan e-quine.com raakte ik gefascineerd door hoe je een paard op een prettige en eerlijke manier kunt voorbereiden op een leven als rijpaard. Alle problemen waar ik vroeger tegenaan liep, kon ik met deze nieuwe kennis ineens oplossen. Na het afronden van mijn opleidingen maakte ik volledig de overstap naar een carrière in de paarden.”


Foto: Örs Köszeghy  

Taal van het paard spreken

“Het begint allemaal vanaf de grond. Dat is de basis van onze communicatie met paarden. Het begint al vanaf het moment dat het paard je ziet. Connectie is belangrijker dan de controle, zowel vanaf de grond als in het zadel. Ik vind het belangrijk om ieder paard als een individu te behandelen en te kijken naar hoe ik het beste met hem kan communiceren. Ik kan mij wel als mens (roofdier) gedragen, maar om ervoor te zorgen dat een paard mij begrijpt, moet ik me aanpassen aan zijn taal (vluchtdier).”

Het belang van goede communicatie

Charlotte’s focus ligt op het opleiden van jonge paarden en het trainen van paarden met gedragsproblemen. “Ik houd wel van een uitdaging, dus deze twee aspecten spreken mij heel erg aan. Bij de jonge paarden is het mooi om ze een fijne start te kunnen geven en bij paarden met problemen is het mooi om een steentje te kunnen bijdragen aan het welzijn en het verbeteren van de communicatie tussen ruiter en paard.”

“Communicatie speelt in alles een grote rol. Ik probeer de eigenaren van de paarden mee te nemen in mijn proces, zodat zij uiteindelijk op dezelfde voet verder kunnen met hun paard.”


Foto: Örs Köszeghy  

Steentje bijdragen

Door middel van haar manier van trainen probeert Charlotte meer bewustwording te creëren rondom grondwerk en wederzijds vertrouwen. “Ik vind het mooi om te zien dat paardeneigenaren zich steeds meer open stellen voor trainingsmethoden als grondwerk en horsemanship. Met mijn werk probeer ik een steentje bij te dragen aan de individuele ontwikkeling van combinaties en het verduurzamen van de paardensport, en samen met Angelique Wouters Training en Verkoop, kan ik zowel op de grond als in het zadel heel breed verschillende paarden en eigenaren helpen”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Örs Köszeghy  

Afbeelding
Afbeelding