Lilian Coenen
Lilian Coenen Foto: Privébezit

Lilian Coenen: “Paarden kunnen ons veel meer brengen dan alleen het plezier van rijden”

Training Coaching Grondwerk Horsemanship

Lilian Coenen is al van jongs af aan besmet met het paardenvirus en wist van haar hobby ook haar werk te maken toen ze dankzij haar eigen paarden in aanraking kwam met ruiter- en paardencoaching. 

Door middel van de lessen die ze vanuit haar bedrijf de Paardenflow geeft, probeert de amazone een zaadje te planten om vriendelijker met paarden om te gaan en open te staan voor wat paarden in onze individuele ontwikkeling kunnen betekenen. 

Realisatie 

Met een oudere zus die een manege had, moest ook Lilian eraan geloven; het hardnekkige paardenvirus. “Ik werd al vroeg betrokken bij de manege van mijn oudste zus”, steekt Lilian van wal. “Wat begon met het geven van poetslessen, groeide uit tot het geven van rijlessen. Toen mijn zus besloot te stoppen met de manege, kocht ik haar Friese merrie, waar ik een goede klik mee dacht te hebben, over.”

“Toen kwam ik eigenlijk pas tot de realisatie dat het hebben van een eigen paard heel anders is en dat het tijd werd om mezelf verder te ontwikkelen. Ik kon de signalen die mijn paard mij destijds gaf namelijk helemaal niet thuisbrengen.”


Foto: Privébezit

Verder verdiepen

De amazone besloot zich te verdiepen in horsemanship en leerde op die manier meer over het opbouwen van een sterke connectie. “Ik heb cursussen en workshops gevolgd, waarna onze band een stuk sterker werd en er al snel een tweede en derde paard volgden.”

“Mijn Spaanse paard bleek heel hooggevoelig te zijn, waardoor ik mij verder ben gaan verdiepen in mijn eigen bewustwording. Ik heb geleerd om aan mezelf te werken, bij mezelf te blijven en op mijn ademhaling en spierspanning te letten. Lichaamstaal speelt hierin een hele grote rol. Niet alleen die van mij, maar ook die van mijn paard.”

“Zij hebben mij geïnspireerd”

Tot slot kocht Lilian een Ierse merrie. “Zij heeft mij het inzicht gegeven dat het belangrijk is om kleine stapjes te zetten en niets te overhaasten. Als het vandaag niet gaat, lukt het morgen misschien wel. Ik vind het mooi om te zien dat alle drie de paarden op hun eigen manier hebben bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben mij geïnspireerd om mijn werk te maken van ruiter- en paardencoaching.”


Foto: Privébezit

Verbonden

“Als ruitercoach richt ik mij voornamelijk op het opbouwen van een fijne vertrouwensband tussen ruiter en paard. Naast wedstrijdruiters zijn er ook veel recreatieve ruiters en hun paarden die met spanningsproblemen kampen. Door middel van coaching probeer ik die ruiters de signalen van hun paard te leren herkennen, om dat vervolgens te koppelen aan hun eigen gevoelens en acties. Dit is namelijk allemaal met elkaar verbonden. Je kunt pas aan jezelf gaan werken als je begrijpt wat je paard je probeert te vertellen.”

Openstellen

Bij de paardencoaching draait Lilian dit aspect als het ware om. “Daar kijken we juist eerst naar welke signalen van de mens van invloed zijn op het paard. Ruiter- en paardencoaching vullen elkaar dus heel mooi aan. Paarden zijn enorme spiegels die je veel kunnen vertellen over jezelf. Ze kunnen je duidelijk laten zien of jij onbewust spanning vasthoudt en waar die spanning precies vandaan komt.”

“Ik vind het prachtig om te zien dat mijn paarden niet alleen mij veel gebracht hebben, maar nu ook anderen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik hoop op deze manier een zaadje te planten en mijn bijdrage te leveren aan een vriendelijkere paardenwereld. Paarden kunnen ons als mensen veel meer brengen dan alleen het plezier van rijden. We moeten ons daar alleen voor openstellen.”


Foto: Privébezit

Band versterken

“Mijn doel is om de band tussen mens en paard te versterken. Ik ga áán op het weerbaar maken van de mens. Er zit meer in onszelf en dat vinden we door in contact te komen met paarden. Als we in balans zijn met onszelf én met het paard, kunnen we daar veel zelfvertrouwen en kracht uit halen. Zo kun je de beste versie van jezelf creëren. Paarden nemen je zoals je bent, zonder oordeel, helpen je en spiegelen je... áls je daarvoor open staat.”

“Naast het weerbaar maken van de mens, train ik tijdelijk ook getraumatiseerde en/of jonge paarden bij een internationale bekende springsportstal. Hierbij is het mijn doel om een zaadje te planten om paarden vriendelijker op te leiden. Door te laten zien hoe goed opgeleide paarden kunnen presteren en wat de belangrijkste signalen vanuit het paard zijn, weten particulieren mij ook steeds beter te vinden op dit gebied”, sluit ze af.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding