Melanie Smulders
Melanie Smulders Foto: Luniq Photography

Melanie Smulders: “Samen kunnen we de paardenwereld een beetje mooier maken”

Welzijn Horsemanship Mindful Equestrian Verzorging

Waar Melandie Smulders zes jaar geleden nog bang was voor paarden, probeert ze vandaag de dag anderen te inspireren om samen aan een mooiere paardenwereld te werken. Want dat is wat we allemaal willen, toch? Samen kunnen we dat bereiken, stelt Melanie. 

Kans

Hoewel Melanie van jongs af aan stiekem al een hele grote passie voor paarden had, zorgde haar onwetendheid over paarden voor onzekerheid en angst. Toen een oud-collega haar zes jaar geleden wees op een paard in de buurt dat twee dagen in de week verzorging nodig had, besloot ze de kans om op deze manier toch met paarden in aanraking te komen met beide handen aan te grijpen. 

“Wat begon met twee dagen in de week borstelen groeide al snel uit tot zeven dagen in de week langsgaan”, steekt Melanie van wal. “Fast forward; anderhalf jaar later heb ik Luus voor het symbolische bedrag van één euro mogen overkopen van haar voormalige eigenaresse. Toen begonnen alle puzzelstukjes langzaam op hun plek te vallen.”

Tweede paard

“Een tijdje later leerden mijn vriend en ik ons tweede paard, Unique, kennen. Zij stond samen met een ander paard in de paddock naast die van Luus en stal gelijk onze harten. Toen na twee weken bleek dat ze vanwege spanning wat moeilijk was in de omgang, zijn mijn vriend en ik met haar aan de slag gegaan.”

“Een tijdje later was haar eigenaresse niet meer in staat om voor Unique en haar andere paard te zorgen en hebben wij die zorg op ons genomen. Weer een fast forward; drie jaar later hebben we Unique gekregen, omdat we ons al die tijd over haar ontfermd hebben.”


Foto: Luniq Photography

Op zoek naar verbinding 

Inmiddels heeft Melanie beide paarden samen met een muildier en Shetlander op vijf minuten afstand van haar huis staan. “Hoe meer ik de paardenwereld inrolde, hoe meer ik mij ben gaan verdiepen in welzijn en huisvesting. Al gauw bleek dat 24/7 buiten staan het beste was voor Luus’ gezondheid. Ik wil de leefomgeving van onze paarden op zo’n manier indelen dat ze ons als mens eigenlijk niet nodig hebben.”

“Ik houd van wandelingen en grondwerk, maar vind het ook belangrijk om te kijken naar hoe mijn paarden in het werk staan en wat zij leuk vinden om te doen. Toen ik op een gegeven moment op zoek was naar verbinding met andere paardenliefhebbers, ben ik de Horses and High Tea’s begonnen.”

Mooiere paardenwereld

“Ik was op zoek naar verbinding met gelijkgestemde paardenliefhebbers. Ik sta voor veel dingen open en ben geen zwart-wit denker, maar weet wel waar mijn persoonlijke voorkeuren liggen. Dat is bij het welzijn van paarden, of je nu rijdt of niet. Welzijn en plezier maken kunnen heel goed samen gaan. Die behoefte naar onderlinge verbinding bleek groter te zijn dan verwacht.”

“Zo groot dat ik er uiteindelijk mijn werk van heb kunnen maken en vanuit het bedrijf dat ik samen met Feline de Jonge heb, Happy Hippisch, zo’n zelfde high tea’s kan organiseren voor ondernemers. Het fijne aan de high tea’s is dat je samen kunt sparren over de dingen waar we tegenaan lopen. We willen allemaal een mooiere paardenwereld, maar hoe bereiken we dat samen? Dat is het grootste uitgangspunt, want als je iets écht wil, dan kun je het bereiken.”


Foto: Luniq Photography

“Als je iets wil, ga er dan voor”

Dit is iets waar Melanie vanuit haar eigen ervaringen van overtuigd is. “Toen ik bij Luus terechtkwam, had ik nooit verwacht te staan waar ik nu sta. Zij heeft mij over mijn angst voor paarden heen geholpen en mij in indirecte zin ook een goedlopend bedrijf in de paarden gebracht. Als je iets wil, ga er dan voor! Helemaal als je dat met je paard kunt doen”, sluit ze lachend af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Luniq Photography

Afbeelding
Afbeelding