95F443D0-1E5F-4032-BC34-29383BD53D61
95F443D0-1E5F-4032-BC34-29383BD53D61

De Kruising: Ezel x Shetlander

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Ezel x Shetlander.


De Kruising:


Ezel x Shetlander


Naam: Blacky de Shezel


Geslacht: hengst


Stokmaat: ongeveer een meter


Kleur: zwart


Er was eens een zwarte Shetlander-merrie. Ze kwam toen ze een jaar oud was bij een ezelhengst en een paardenruin te staan. Tot grote verrassing van de eigenaar kreeg de Shetlander toen ze bijna drie jaar was ineens een veulen.

Grote oren


De eigenaar had niets in de gaten gehad en daarom stond hij wel even raar te kijken toen er een heel smal veulentje met grote oren in de wei lag. Het veulentje en zijn mama konden niet bij de ezelhengst blijven staan. En hier kwam Aukje Middelham om de hoek kijken. Toen het veulentje twee weken oud was, nam zij het samen met zijn moeder over.

Muildier


“Het veulen is een muildier en is nu vijf maanden oud. Ik noem hem Blacky de Shezel. Mijn vader zag eerder op een wedstrijd een vierspan met Shezels, dat zijn kruisingen Shetlander x Ezel, dus ik heb het woord zelf niet verzonnen.”

Minipaardje


“Blacky is nu al bijna net zo groot als zijn mama, die nog geen meter is. Zijn moeder is heel jong gedekt, maar ze is een fantastische mama. Blacky heeft gezelschap van mijn minipaardje waarmee hij heel veel speelt.”

Franse ezel


“De vader van Blacky is een bruinbonte Franse ezel van ongeveer 1.20 m. Blacky heeft de grote oren van een ezel, maar ze zijn niet zo lang als die van zijn vader. Ook heeft hij hele lange dunnen benen, ze zijn nu al langer dan die van zijn moeder. Verder lijkt hij veel op zijn moeder, hij heeft haar kleur en haar staart: nu al een mooie volle dikke bos. Wel is hij smaller gebouwd dan zijn moeder.”

Geluid


Maar wat voor geluid maakt Blacky nou? “Het is me nog niet gelukt om het op te nemen, maar het is een heel apart geluid. Het zit tussen hinniken en balken in, eigenlijk klinkt het net als een varkentje.”

Knuffelkont


Voor nu is Aukje vooral bezig met Blacky en zijn moeder handmak te krijgen, want dat waren ze nog niet. Ze laten nu al elke dag braaf een halstertje om en af doen en Blacky blijkt een echte knuffelkont te zijn. “Hij legt zijn hoofd op je schouder en je kunt hem dan aaien alsof hij een kat is.”

Uitslaan


En hoe zit het met de koppigheid van de ezel? “Tot nu toe loopt hij gewoon met je mee. Ik denk dat ook voor ezels geldt, dat als je liefdevol met ze omgaat, ze alles voor je doen. Wel heb ik gehoord en gezien dat een ezel heel makkelijk met twee benen tegelijk naar achter kan slaan op een manier die paarden niet kunnen. Ik heb dat bij Blacky ook al gezien. De hoefsmid waarschuwde mij dat je bij een paard eerst een spier ziet vertrekken voordat hij gaat slaan, maar bij een ezel zie je helemaal niets, die slaat ineens uit. Daar moet je dus voorzichtig mee zijn. Blacky heeft het een keer gedaan met hoefjes optillen, maar daarna niet meer.”

Aangespannen


Het veulentje trekt enorm veel bekijks, zegt Aukje. “Blacky is hier in de omgeving al heel erg bekend en mensen komen kijken als ze horen dat hier een mini-muildiertje staat.” Ze wil hem graag houden en er later misschien samen met zijn moeder mee aangespannen gaan rijden.

Vind je de kruising Ezel x Shetlander een aanrader?


“Ik vind het zeker een aanrader, maar ik hou niet zo van het fokken met dieren. Er zijn al genoeg dieren die een plekje nodig hebben. Maar Blacky is wel heel erg leuk.”

Instagram


Wil je meer van Blacky zien? Aukje heeft een instagrampagina waarop een filmpje van Blacky te zien is, terwijl hij speelt met zijn vriendje, het minipaardje.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl