812ABFB8-2CB9-4FE7-B5E9-5B5C00FB8D00
812ABFB8-2CB9-4FE7-B5E9-5B5C00FB8D00

De Kruising: Welsh K x KWPN

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Welsh K x KWPN.


De Kruising:


Welsh K x KWPN


Naam: Melody eve v. Dijkstate op haar paspoort, sportnaam Bella Donna


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.64 m


Kleur: Stekelharig bont


De achtjarige Bella Donna kwam een jaar geleden als een bolletje haar bij Rianne Jolman op stal. Inmiddels vindt Rianne dat ze is uitgegroeid tot een mooi sportpaard, dat nu op L2-niveau dressuur loopt en B-parcoursen springt.


Reden van kruising onbekend


De vader van Bella Donna, die in haar paspoort Melody eve v. Dijkstate heet, is de Welsh K-hengst Elando. Haar moeder is een KWPN-merrie met als afstamming Concorde x Purioso x Farn. Waarom er voor deze kruising gekozen is, weet Rianne niet. Ze weet wel waarom ze voor Bella Donna is gevallen.

Veel wit


“Een jaar geleden zei iemand tegen mij: ‘Ik weet een leuk paard voor jou, eentje met heel veel wit. Ik ben gek op paarden met veel wit. De dag dat ik haar ging bekijken bij de toenmalige eigenaar dacht ik echt: ‘Deze is gaaf!’ Alleen had ze heel veel haar en ze had al langere tijd stil gestaan.” Haar eerlijke ogen en haar vriendelijke karakter trokken Rianne over de streep om haar eerste eigen paard te kopen. “Gelukkig kon ik door al dat haar heen kijken,  want een paar weken later heb ik haar geschoren en kreeg ik een totaal ander paard.”

Wereldpaard


Rianne is blij met haar keuze voor deze kruising. “Het is voor mij een wereldpaard: altijd braaf, altijd volle 100% inzet, en ze wil altijd werken. Soms snapt ze iets niet omdat alles nieuw voor haar is, maar ze is super leergierig en na twee keer doen is het vaak ook wel klaar. Af en toe kan ze wel wat drammerig zijn, dat zal de pony wel zijn die dan even boven komt. Maar ik kan er een kind van 7 jaar mee wegsturen, dus braaf is ze zeker. Dat is voor mij ook wat waard.”

Goed in springen


Rianne rijdt dressuurmatig met haar paard en ze springt ermee.  Qua aanleg denkt ze dat Bella Donnen het beste is in springen. “Al moet ik zeggen dat ze met de dressuur ook aardig mee kan komen.”

Stokmaat van KWPN


Als je kijkt naar de eigenschappen van beide ouders, denkt Rianne dat ze sowieso haar stokmaat van haar moeder, de KWPN’er heeft geërfd. Ook vermoedt ze dat Bella Donna haar ruime gangen van haar moeder heeft. “Verder weet ik niet hoe de merrie in kwestie is of was.”

Baldadige Welsh


“Toevallig sprak ik pas de eigenaar van de hengst Elando en deze is qua karakter best baldadig. Dat heeft mijn paard totaal niet. Ik denk dat ze de enorme vlek onder de buik en de witte benen wel heeft geërfd van de Welsh.”

Vind je de kruising Welsh K x KWPN een aanrader?


Deze vraag vindt Rianne lastig te beantwoorden. “Ik weet niet of het een aanrader is, ik ben in dit geval wel heel blij met deze kruising.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
0BFA8AF9-9ABC-47DA-B613-30ACC51D4F14
E3D58BD8-43FF-4C61-970A-4A40D3893360