snob
snob

De Kruising: Groninger x Tuigpaard

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Groninger x Tuigpaard.


De Kruising:


Groninger x Tuigpaard


Naam: Snob (Obsession SL)


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.66 m


Kleur: zwart


Maaike den Besten heeft haar Snob zelf gefokt uit haar KWPN-tuigpaard merrie. Het is een weloverwogen keuze geweest om haar merrie te laten dekken door een Groninger. “Ik heb voor deze kruising gekozen omdat mijn toenmalige merrie Plinette (v. Heineke) soms in het werk wat heet kon worden en zich dan minder makkelijk liet bewerken. Ook was haar bouw niet geschikt om verder te komen dan de M1 dressuur, wat ik wel graag zou willen. Daarom hebben we gekozen voor het koele, nuchtere karakter en mooiere bouw van een Groninger hengst.”

Bewezen hengst


“De merrie is erg klassiek gebouwd, met een behoorlijk plat kruis wat de dressuur niet makkelijker maakte. Zij staat geregistreerd als tuigpaard bij het KWPN en daarnaast als klassiek Gelders bij het IHW. Deze oude bloedlijnen kunnen mooi aansluiten bij het Groninger paardenras. Zodoende hebben we besloten om een Groninger hengst op mijn merrie te gebruiken. De hengst, Orbaldo II, had zich op dat moment al bewezen in de dressuursport door ZZ-licht met winst te zijn. Deze factoren samen hebben ervoor gezorgd dat we Orbaldo II een goede match vonden voor de merrie. Met oog op de klassieke genen van zowel merrie als hengst, hadden we goede kans om een fijn bewegend, maar zwaarder type paard te fokken met een nuchter karakter. Dat doel is absoluut behaald!”

Leuk paard


“In 2012 is mijn paard geboren, een zwart hengstveulen genaamd Obsession SL, maar in het dagelijks leven noemen we hem Snob. Niet omdat hij een ontzettende snob is, maar omdat het makkelijk praat.” Volgens Maaike is Snob uitgegroeid tot “een enorm leuk, nuchter, zwaar warmbloedpaard dat ook nog eens goed kan bewegen. Hij heeft het koele van de Groninger en het fanatieke van het Gelders-/Tuigpaard. Een heerlijk paard om mee te werken.”

Reservekampioen


“Als driejarige, in 2015, is Obsession opgenomen in het Groninger Paarden stamboek en werd hij op de Nationale keuring de beste ruin en reserve nationaal kampioen. Het jaar daarop deed hij dat nog eens over, wederom de beste ruin en nu moesten we twee merries voor laten gaan in de strijd om het nationaal kampioenschap”, vertelt Maaike als trotse fokker.

Nuchterheid van Groninger


“Van zijn vader heeft hij zijn nuchtere deel van zijn karakter gekregen. Snob kan best iets spannend vinden, maar als hij het vervolgens heeft gezien, is het daarna ook gewoon goed. Dan loopt hij onverstoorbaar door. Als hij echt iets heel eng vindt, kan hij nog wel eens flink snurken. Dat moet hij van zijn moeder hebben, want er zijn maar weinig Groningers die zo snurken :).”

Gezond


“Het platte kruis van zijn moeder is gelukkig erg verbeterd! Enthousiasme uit zich bij Snob vaak door meer knie-actie, dit heeft hij echt meer dan de gemiddelde Groninger. Ik vind dat alleen maar fijn, het geeft zijn beweging iets extra’s. Hij heeft een fijne draf met veel beweging en een hele goede galop. Van vaders kant kan Snob zijn soms iets lompe gedrag hebben, maar hij is gelukkig beleefd genoeg opgevoed om zijn lompheid niet tegen je te gebruiken. Echte minpunten aan deze kruising heb ik nog niet ontdekt. Voor mij is Snob een heerlijk paard waar ik ontzettend blij van word. Qua gezondheid hebben we ook niet te klagen. Hij heeft goede hoeven en mooie harde benen.”

Zo hoog mogelijk


“Mijn doel is om veelzijdig bezig te zijn met mijn paard. We hebben inmiddels een keer een officiële wedstrijd gestart in de B en reden gelijk een mooie winstpunt. Naar buiten gaan vindt Snob ook hartstikke leuk en toen hij een keer mocht vrij springen vond hij dat heel cool. Onder het zadel hebben we nog niet gesprongen, maar dat gaat ongetwijfeld nog gebeuren in de toekomst. Zijn ouders konden fijn springen en een van zijn halfbroers doet het erg goed in de cross. Mijn uiteindelijke doel is om zo hoog mogelijk te komen in de dressuur met Snob. Dat vind ik zelf het leukst om te doen en het lijkt me bijzonder om mooie resultaten te behalen met een zelf gefokt paard.”

Vind je de kruising Groninger x Tuigpaard een aanrader?


“Ik vind deze kruising absoluut een aanrader voor iedereen die een nuchter, maar fijn bewegend paard wil hebben. Niet iedereen zal het zware type paard mooi vinden, maar het karakter verbloemt dit vaak volledig is mijn ervaring. Daarnaast hoef je van een wat zwaarder paard niet een heel groot paard te hebben. Snob is ongeveer 1.65m maar hij toont stukken groter. Ook als je wat langer of zwaarder bent, pas je goed op een type paard als deze. Voor mij is het onvoorstelbaar dat het Groninger paard een zeldzaam ras is, terwijl het zulke geweldige dieren zijn die geschikt zijn voor een heel breed publiek.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
Afbeelding
snobstaand