10662024_781668888538324_425689066594022799_o
10662024_781668888538324_425689066594022799_o

Paradepaardje: Jasmine is driedubbel bijzonder

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Jasmine, een Rocky Mountain Horse x IJslander.


Haar rug is te kort voor een westernzadel en haar hoofd zit tussen pony- en cobmaat in wat lastig is om een passend hoofdstel te vinden. Maar Silfurfaxi’s Flash of Jasmine is een heerlijk paardje om op te rijden, vindt Daniëlle Beekman (24) uit Utrecht. Dat komt doordat ze een vlakke draf heeft, ideaal voor lange buitenritten.

Dertig jaar


Zover is Daniëlle nog niet met haar Jasmine, ofwel Jazz. Ze wil haar de kans geven om fysiek en mentaal nog wat te groeien. “Mijn filosofie is: ze wordt gewoon 30 jaar, dus dan kan ik nog lang genoeg rijden.” Jasmine is nu een jaar in bezit van Daniëlle, die haar kende via haar instructrice. Die heeft haar gefokt. Daniëlle was meteen weg van haar. “Jazz is een plaatje om te zien.” Ze had eerst plannen om haar samen met een vriendin aan te schaffen, maar door omstandigheden is het er niet van gekomen. Een jaar later lukte het wel. “Ik heb mijn financiën nagetrokken en toen kon ik mijn droom waarmaken, een eigen paard!”

Drie keer bijzonder


Het paradepaardje van deze week is in meerder opzichten bijzonder. Ten eerste is het een kruising tussen een Rocky Mountain Horse en een IJslander. Iets wat je niet zo snel tegenkomt. “Ik ken één ander paard in Nederland met dezelfde kruising.” Ten tweede is haar kleur bijzonder. Jasmine staat ingeschreven als Spotted Saddle Horse en heeft de kleur zilverappel bont. Ze is donker met blonde manen en witte vlekken. Ten derde kan ze ook kan tölten. “Dit zocht ik in een paard, aangezien mijn verzorgpaard (een Franse draver) een vijfganger is (kan tölten en telgangen), en ik de extra gangen heerlijk vind rijden.”

Guppie


Jasmine wordt eind mei vijf jaar. “Initieel was ik van plan haar vorige zomer in te rijden, maar ze was nog heel onzeker en echt een guppie. Daarom heb ik veel gewandeld, met haar gefietst, vrijheidsdressuur gedaan, grondwerk, lange teugelwerk en meer.” Tijdens een wandeling of een rit naast de fiets krijgt ze wel eens verbaasde reacties. “Mensen vragen waarom ik er niet op ga zitten en weten vaak niet dat een paard ook naast de fiets kan meelopen. Inmiddels is Jasmine mentaal en fysiek gegroeid en ben ik rustig aan op haar aan het rijden. Dit doet ze super! Ze heeft nog geen stap verkeerd gezet. Ik kan bitloos en zonder zadel met haar naar buiten en ze geniet met volle teugen.”

TREC


Daniëlle heeft Jasmine, die een stokmaat heeft van ongeveer 1.40 meter, voor lange buitenritten, maar heeft ook andere plannen. “Binnenkort gaan we meedoen aan onze eerste wedstrijd (een speciale gangenpaardenwedstrijd waar je ook aan de hand aan een aantal proeven kan meedoen) en in de toekomst zou ik graag TREC en endurance met haar starten.” Ook wil ze haar zelf de tölt correct aanleren, zoals ze ook met haar verzorgpaard gedaan heeft.

Ontsnappen


Het karakter van deze bijzondere kruising is zeer goed. “Het is echt een schat van een paardje.” Toch heeft ze ook een ondeugende kant. “Ze is nieuwsgierig, ondernemend en een tikkeltje ondeugend, want ze is heel goed in ontsnappen.” Ze valt ook bij anderen in de smaak. “Ik krijg vaak te horen dat mensen haar zo’n mooi paardje vinden.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

10703893_783938318311381_4766434935735405389_o