Curly3
Curly3

Bijzonder ras: American Bashkir Curly

Nieuws

Mireille Wosten is fokster van een paardenras met een wel heel bijzondere verschijning: de American Bashkir Curly. Dit ras staat bekend om zijn hypoallergene vacht, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met een allergie voor paarden.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik was mijn hele leven al bezig met de paarden en toen we er achter kwamen dat mijn toen driejarige dochter allergisch is, was dat een hele toestand. Ik moest telkens douchen als ik thuis kwam en ervoor zorgen dat er niks van de paarden mee naar binnen kwam. Dat was natuurlijk bijna geen doen en zo kwam ik de Curlies op het spoor. Ik kwam erachter dat ze in Nederland eigenlijk niet te vinden waren en via via kwam ik terecht bij een fokker in Finland. Deze ging inkrimpen en had een aantal paarden te koop staan. Omdat het eigenlijk te duur was om maar één paard over te laten komen, heb ik meteen drie merries en een hengst gekocht. Twee van de merries waren al drachtig.”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Hun krulligere vacht heeft een andere eiwitsamenstelling dan die van ‘gewone’ paarden. De huidschilfers van de Curly zijn anders en daardoor hebben mensen met een allergie voor paarden bij de Curlies vaak geen last. Wel is het zo dat elk mens en elk paard anders is, dus het is soms wel even zoeken voor we de perfecte match hebben gevonden. Naast hun erg schattige vacht hebben ze ook nog een erg fijn karakter. Ze zijn erg rustig en lief.”

3. Wat doe je met je paarden?


“Ik heb een fokkerij en daarnaast rijd ik met een van de merries, Shanti, endurance. Ook hebben we les en rijden we dressuur.”

4. Zou je ooit voor een ander ras gaan?


“Alle rassen hebben natuurlijk hun charme, maar ik heb gekozen voor de Curlies en ik wil mijn fokkerij uitbouwen. Hier in Nederland staat het natuurlijk nog in de kinderschoenen en het is een hele uitdaging om de bloedlijnen vers te houden. Een hypoallergeen paard, dat ook nog eens een goed karakter heeft en een goede maat zodat ook volwassenen er op kunnen rijden, dat is waar ik naar streef. Het geeft me echt een fijn gevoel als er mensen bij me komen die de paardensport eigenlijk al hadden opgegeven, omdat ze gek worden van hun allergie. Er kwam laatst een meisje bij me dat zo aan het kroelen was met mijn veulen, dat is echt geweldig. Ze was zo ongelofelijk blij.”

5. Wat maakt jouw paarden zo bijzonder?


“Shanti heb ik in Nederland gekocht, maar ze kwam oorspronkelijk uit Amerika en heeft veel moeten reizen. Dat heeft heel wat met haar gedaan. Ze was nog jong en had totaal geen vertrouwen in mensen. Als ik al naar haar keek was ze weg en als we reden was het rodeo. Langzaam heb ik de training met haar opgebouwd, met kleine stapjes. Dat geeft echt een band met een paard. Het is echt bijzonder dat je een paard dan toch zover krijgt.”







American Bashkir Curly

De American Bashkir Curly is een paardenras uit Amerika, dat met zijn krullerige vacht een opvallende verschijning is. De wintervacht van het paard kan licht golvend tot sterk gekruld zijn, zoals bij een permanent. De helft van alle veulens krijgt die gekrulde vacht, zelfs als de Bashkir Curly wordt gekruist met een paard van een ander ras. De veulens worden geboren met een dikke krulvacht, krullen in hun oren en zelfs gekrulde wimpers. Onder de microscoop lijken de haren van een curly meer op mohair (wol) dan op gewoon paardenhaar. Veel mensen met een allergie blijken lang niet zo sterk te reageren op paarden met een krulvacht als op andere paarden.

Een bijzondere eigenschap van deze paarden is dat ze hun manen en staart kunnen verliezen in de zomer, waarna deze ‘s winters weer aangroeien. De wintervacht van deze paarden is gekruld, maar ‘s zomers kan de vacht vrijwel helemaal glad zijn.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

Curly4
Curly1
Curly
Curly5