IMG_3686
IMG_3686

Bijzonder ras: Tennessee Walking Horse

Nieuws

Mariska Hoogesteger is de gelukkige eigenaresse van Call Me Monty’s Moon Girl (Moon), een tien jaar oude Tennessee Walking Horse-merrie. De Tennessee Walking Horse is in zijn thuisland Amerika een geliefd showpaard gebruikt. 



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ruim 10 jaar geleden was ik op een paardenbeurs in de Brabanthallen en zag daar een demonstratie met Tennessee Walking Horses. Ik was meteen onder de indruk, van de bewegingen, elegantie en ook de westernoptoming van enkele van de ruiters daar. Qua gangenpaarden kende ik natuurlijk alleen de IJslander, dus ik vond het geweldig dat er blijkbaar ook grotere gangenpaarden bestonden. Na deze demonstratie en enkele proefritjes op Tennessee Walkers wist ik dat er ooit nog zo’n speciaal paard bij moest komen!”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Zoals gezegd is de Tennessee Walking Horse een gangenpaard, een paard met extra gangen dus. Comfortabel om te rijden en een heerlijk karakter.”

3. Wat doe je met je paard?


“Van alles! Ik geniet met Moon van lange buitenritten, maar ik rijd met haar ook fanatiek TREC-wedstrijden. Daarnaast probeer ik ook elk jaar naar shows speciaal voor Tennessee Walkers te gaan. Omdat dit ras nog vrij onbekend is in Europa, moet ik daarvoor meestal wel helemaal naar Duitsland afreizen.”

4. Zou je ooit voor een ander ras gaan?


“Ik denk dat ik altijd wel een Tennessee Walker zou willen houden. Naast Moon heb ik nog meer paarden, waaronder haar zoon en dochter en een Quarter Horse. Elk ras en elk individu heeft z’n eigen charme, maar het karakter van de Tennessee Walker is toch wel heel fijn om mee samen te werken. Daarbij zijn de gangen ook een groot pluspunt!”

5. Wat maakt Moon zo bijzonder?


“Ik kan letterlijk lezen en schrijven met Moon. We ondernemen van alles, gaan vaak samen ergens heen en ze zal me daarbij nooit in de steek laten. Kortom, een heerlijk en vooral betrouwbaar paard.”







Tennessee Walking Horse

De Tennessee walking horse is een Amerikaans gangenpaard. De meest bijzondere eigenschap van de Tennessee Walker is zijn comfortabele gangwerk. Naast de stap en galop(canter) kunnen zij ook in een flat walk en running walk lopen. Deze gangen zijn erfelijk en kunnen niet geleerd worden aan een paard dat ze niet van nature beheerst. De flat walk is een gelijkmatige viertakt gang in een vloeiende beweging, het hoofdschudden gaat ritmisch bij elke stap. Simpel gezegd is deze gang een versnelde stap, vergelijkbaar metsnelwandelen, waarbij de achterhand dieper ondertreedt dan bij andere warmbloedrassen. De running walk is een snellere variant van de flat walk. Sommige Walkers flapperen zelfs met hun oren of klikken met hun tanden in hetzelfde ritme mee. De draf wordt soms gezien als de Walker zich vrij kan bewegen, maar is geen veelgebruikte gang bij dit paard.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

mz3g0472
DSC_3457
JSF-0441-0147-MR
Moon-14
R0014948