051216358_ABFweb
051216358_ABFweb

Wet tegen mishandeling Tennessee Walking Horse aangenomen

Nieuws

Stacks, hoge blokken van wel 10 centimeter onder de voorhoeven en kettingen om de onderbenen: alles om de benen van het Tennesse Walking Horse maar zo hoog mogelijk te laten optillen, ook wel Big Lick genoemd. Middeleeuws en dierenmishandeling, vindt nu eindelijk ook het Amerikaanse ministerie van Landbouw deze praktijken. Ze gaan per 1 januari 2018 in de ban. Het gebruik van kettingen wordt binnen 30 dagen verboden.


Het gebruik van chemicaliën op de benen, genaamd soring, was al decennialang verboden, maar werd nog steeds toegepast. Het is een van de laatste wetswijzigingen die president Obama nalaat. ,,Een enorme stap in de goede richting”, zegt Sandra van den Hof, die zich sterk maakte voor de wetswijziging.  Sandra is mede-oprichter van de Tennessee Walking Horse Heritage Society en eigenaar van het bedrijf Pleasure Gaits.

Een jaar


Het duurt nog ongeveer een jaar voor de wetswijziging ingaat, namelijk per 1 januari 2018. Wel wordt het gebruik van kettingen binnen 30 dagen vanaf het aangekondigde besluit, dat gisteren bekend werd, verboden.

Steun


Van den Hof, zelf eigenaar, trainer en fokker van Tennesse Walking Horses in België, heeft zich sterk gemaakt voor het verbod op bovenstaande middelen. Ze riep mensen op om het landbouwministerie te overtuigen de wet aan te nemen, door een wetsvoorstel te steunen met hun handtekening. Zie hierover een eerder artikel op de website van Bit.

Reactie


Uiteraard vroegen we Sandra om een reactie toen het nieuws van de wetswijziging gisteren bekend werd.

Wat was je eerste reactie en is dit wat je voor ogen had?

“Ik las het bericht werkelijk binnen de minuut dat het werd gepost. Zelfs het officiële persbericht stond nog niet op de website van de USDA (United States Department of Agriculture). Ik wist eerst niet of ik het goed gelezen had en vervolgens raakte ik buiten zinnen. De wetswijziging is niet conform voorstel maar wel een enorme stap in de goede richting. Dat stacks verboden zouden worden, is iets wat altijd tot hoog niveau in de politiek is tegengehouden door corruptie. Dat is nu toch gelukt en dat is een enorme vooruitgang.” Sandra wil via deze weg iedereen bedanken die eerdere petities hebben gesteund en hun commentaar hebben gegeven na de oproep in 2016.

Wennen aan verwijderen hakken


[caption id=”attachment_68872” align=”alignright” width=”540”] Voorbeeld van een stack[/caption]

“Het gaat weliswaar nog een jaar duren, zogezegd om de trainers de kans te geven de paarden langzaam van hun ‘hoge hakken’ af te halen. De ‘action devices’, zoals kettingen worden binnen 30 dagen vanaf nu al verboden. Dit is met name van invloed op de soring die plaatsvindt. Door het gebruik van chemicaliën zijn de koten van de paarden extreem gevoelig. De kettingen irriteren de huid nog meer waardoor de benen hoger worden opgetild. Door de kettingen te verbieden heeft deze manier van soring nog weinig zin. Dit betekent echter wel dat andere manieren van soring zoals ‘pressure shoeing’ of ‘road foundering’ nog kan blijven plaatsvinden.”

Soring


Sinds wanneer wordt soring gebruikt en hoe kon dat plaatsvinden?

“Soring is in de jaren ‘50 begonnen. Trainers werden steeds inventiever om net dat beetje extra te realiseren. De jury heeft dat altijd beloond door juist die extreme beweging hoog te plaatsen. Corruptie is een zeer belangrijke invloed geweest.” Er zijn verschillende manieren van soring, naast chemicaliën wordt er ook gebruikgemaakt van drukpijn, door middel van speciale blokjes of zooltjes verborgen onder de stacks waardoor de paarden hun hoeven nog hoger optillen.

Is soring met de wetswijziging verleden tijd?

“Er zal altijd een poging ondernomen worden om de wet te ontduiken. Zo mag je onder medisch voorschrift wel wedges (therapeutische zooltjes) gebruiken. Een wedge op zich zou ook geen probleem mogen zijn maar een stack of pad kan in mijn ogen onmogelijk op medisch advies voorgeschreven worden. Zwaar beslag blijft toegestaan. Trainers worden inventief en gaan ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden bedenken.”

Wat betekent dit voor de sportdisciplines van de Tennessee Walking Horse?

“Big Lick wordt verleden tijd. In Amerika zal deze discipline enkel nog in geschiedenisboekjes voorkomen. In Europa betekent dit geen enkele verandering, want deze discipline kwam hier niet voor. Het is onmogelijk om een Walker te laten bewegen zoals een Big Licker zonder gebruik van pads en soring. Het is absoluut ‘manmade’. Big Lick is van alle disciplines (er zijn er teveel om op te noemen) degene die wegvalt. Juist die discipline werd geleid door geld, roem en corruptie. Alle andere disciplines blijven en trainers zullen de overstap gaan maken: hetzij naar een ander ras waar nog wel mogelijkheden zijn, hetzij naar een andere discipline. Oplettendheid blijft geboden maar desondanks is de wetswijziging een enorme stap in de goede richting.”

Blog


Sandra van den Hof houdt een blog bij op haar website www.pleasuregaits.com.  Ze beschrijft vrijdag 13 januari 2017 als een dag om nooit te vergeten. Lees hier haar blog. Ook op Facebook plaatste ze een reactie.


 Over het ras


Wat is de specialiteit van een Tennessee Walker?

“Tennessee Walkers kunnen stappen op een tempo tot circa veertien km per uur. Het hoogste tempo hierin noemen we running walk. Iets wat hun dravende familie niet kan. Noem het snelwandelen, dat is hun specialiteit. Knie-actie is geen bijzondere eigenschap van een Tennessee Walker.” Zie ook een eerder artikel over het Tennessee Walking Horse. 

Foto


Overigens is de foto van het veulen bovenaan dit bericht het Tennessee Walking Horse Alens Mustang Sorento. Dit paard heeft bij Sandra in training gestaan. “Een heel bijzonder paard”, zegt ze.

Bron: Persbericht Humane Society USA & Bitmagazine.nl
16118088_10208034368392461_973555330_n