IMG_2317
IMG_2317

De Kruising: Lusitano x American Bashkir Curly horse

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje?


De Kruising:


Braziliaanse Lusitano x American Bashkir Curly horse with a flat coat


Naam: Urso


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.63 m.


Kleur: Buckskin


Natasja Kraska was op zoek naar fijn dressuurpaard met niet al te grote bewegingen. Ze vindt dat, nu ze wat ouder wordt (48) ze meer moeite heeft om de grote bewegingen van haar warmbloedpaard Windsor uit te zitten.  Ze heeft hem al sinds hij 2,5 jaar oud is en rijdt succesvol Lichte Tour met hem in de dressuur. Drie jaar geleden verhuisde Natasja naar Amerika en nam Windsor mee. Maar ze wou toch nog een keer een jong paard opleiden en ging daarom in Amerika op zoek naar een tweede paard. “Het moest er dit keer wel een zijn die wat gemakkelijker zit dan de gemiddelde warmbloed.”

Kruising met Lusitano


Ze had al een voorkeur. “Ik heb altijd al een grote voorliefde gehad voor het Iberische paard, met name de Lusitano, maar ik sloot een kruising niet uit. Hier in de USA hebben ze veel Azteca’s, dat zijn Lusitano’s of Andalusiërs die gekruist zijn met een Quarter horse. Ik vind deze paarden teveel op de voorhand gebouwd, wat niet echt een goed uitgangspunt is als je hogerop in de dressuur wilt.”

Gladde vacht


“Uiteindelijk vond ik Urso, een supercoole kruising waar van er volgens mij niet zo veel zijn. Ik heb er slechts een andere van gezien en dat was bij de fokker van Urso. De vader van Urso is een geïmporteerde Braziliaanse Lusitano, de donkerbruine Tejo II VA, en zijn moeder is een American Bashkir Curly horse with a flat coat. Zij is ook donkerbruin, maar zij draagt een verdunningsfactor.” Urso heeft net als zijn moeder geen krullen, maar gewoon een gladde vacht. Curly horses staan er om bekend dat ze juist krullen in hun vacht hebben. Urso’s kleur is ook bijzonder, vertelt Natasja. “Door het verdunnend gen van zijn moeder heeft hij de kleur Buckskin.” Dat is een soort crème- of valkkleur.

Gehard


“Bashkirs zijn kalm, intelligent en vriendelijk. Ik denk zelf dat het samen met Lusitanobloed een fantastische kruising is. De Bashkir paarden zijn multifunctioneel en worden voor alle disciplines gebruikt. Ze zijn level headed (nuchter) en kalm en goed te trainen. En heel erg op mensen gericht. Bovendien zijn ze heel gehard en hebben super gezonde harde hoeven. Dat is iets wat mij aanspreekt, want Windsor is weliswaar prachtig en kan goed bewegen, maar om nou te zeggen hard? Daar is hij niet voor gefokt. Ik was daarom op zoek naar een paard wat degelijk is en daarnaast slim en werkwillend.”

Beer


Urso, wat Portugees is voor beer, is nu twee jaar oud en meet inmiddels 1.63 m. “Ik heb geen idee hoe groot hij gaat worden. Zijn ouders zijn allebei niet groter dan 1.60 m.” Natasja vindt haar paard buitengewoon knap. “En hij is heel rustig, vrolijk en vooral intelligent. Urso heeft een Roman hoofd, typisch Lusitano en iets wat ik zelf prachtig vind. Hij heeft hele goeie voeten: hard, goede maat, grote straal. Perfect voor blote voeten, waar ik voorstander van ben.”

Karakter


Natasja ziet van beide rassen in Urso wel wat terug in zijn karakter. “Urso kan heel pittig zijn en alert, (Lusitano) maar hij is ook heel level headed (nuchter) en heeft een heel mellow (zacht) karakter (Curlies). Hij is ook heel erg mensgericht, maar dat zijn Lusitano’s en Curlies allebei.”


Doel


“Ik wil dressuur met Urso gaan rijden.  Op dit moment kan ik nog niet zo goed zeggen waar hij het meest geschikt voor is. Ik vermoed dat hij een functioneel dressuurpaard gaat zijn. En hopelijk zit hij comfortabel. Dat is in elk geval iets waar beide rassen bekend om staan.”

Is de kruising Lusitano x Bashkir een aanrader?


“Ik kan nog niet zeggen of ik deze kruising een aanrader vind of niet gebaseerd op prestatie, maar het is zeker een aanrader qua partner! Hij is super slim, heeft een heel rustig brein en denkt eerst voordat hij in actie komt. Hij is niet truttig met nieuwe dingen, wel voorzichtig, maar makkelijk te overtuigen. Ik ben er meer dan blij mee! Ik vind hem fantastisch! Echt een droom van een paard.”

Filmpje


Urso is ook te bewonderen via onderstaand filmpje op YouTube.

 

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl