DSC_0247
DSC_0247

De Kruising: Paint Horse x Appaloosa

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Paint horse x Appaloosa


Naam: Cas


Geslacht: Ruin


Stokmaat: 1.54 m


Kleur: Zwart


“Mijn kruising is een Paint Appaloosa (reininglijn Paint en dressuur Appaloosa) en daardoor een compact, maar super bewegend paard met snelle bewegingen. Met zijn zwarte vachtje met een witte vlek op zijn rechterzij en zijn appaloosa-oog weten veel mensen niet wat zijn afstamming is”, schrijft Harmke Schrijver bij haar inzending voor deze rubriek. Haar paard heet Carpaccio op papier. “Zelf vind ik dat een gekke naam voor een paard en zo gaat hij zeker niet eindigen. Dus ik heb hem de roepnaam Cas gegeven.”

Fokker


“De fokker is Diervreugde de Haar uit Zuidhorn. Zij hadden een zeer brave Painthengst (Eagles Tuff Robin). Dit paard had een super karakter en was van een reininglijn. Zijn vader (de opa dus van mijn paard) is weer Dakotas Royal Raven, een van de vroegere dekhengsten van de Eagles Ranch in Texel. Diervreugde de Haar had meerdere merries van verschillende rassen waarbij ze dan goede combinaties zochten op basis van karakter en bouw. Hier zijn dus meerdere veulens gefokt uit verschillende rassen merries en deze Painthengst. De moeder van mijn paard is Palousa Cher, een wat chiquere dressuurgefokte Appaloosa. Hierdoor is Cas uitvallen als een compact paard maar wel slank gebouwd.”

Karakter


“Ik denk dat hij zijn karakter grotendeels van zijn vader heeft. Ik heb met meerdere nakomelingen gewerkt van Dakotas Royal Raven. Dit waren allemaal hele lieve en vooral coole paarden, nergens van onder de indruk. Dit herken ik ook zeker in Cas. Daarnaast kan hij soms wel wat heet zijn, dit komt denk ik uit de Appaloosakant. Als je hem een dag op stal zet heb je daarna een bommetje. Daarom staat hij lekker op een paddock paradise in een kudde waar hij zijn ei kwijt kan.”

Gangen van Appaloosa


“In zijn gangen zie ik dat hij een voorkeur heeft voor een draf, hij heeft dan ook een ruime draf. Dit komt denk ik weer van zijn moeders kant. Paints hebben toch vaak een voorkeur voor galop en hij zeker niet. Qua kleur is hij precies een mix van zijn ouders. Zijn moeder was helemaal zwart, zijn vader was zwart bont met meerdere witte vlekken. Cas is helemaal zwart met op zijn rechterzij een witte grote vlek. Hij heeft links op zijn buik nog twee hele kleine witte vlekjes. Zijn vader heeft diezelfde witte buikvlek. Daarnaast heeft hij links nog een witte ring om zijn iris waardoor het voor anderen soms lijkt alsof hij altijd bang kijkt. Dit komt naar mijn weten veel voor bij Appaloosa’s.” Harmke noemt dat dan ook zijn Appaloosa-oog.

Allround


“Ik viel als een blok voor zijn ondeugende hoofd, zijn aftekening maar vooral voor zijn bouw. Ik zocht een western paard wat redelijk zou kunnen presteren in meerdere onderdelen. Dus ik wilde niet een typische reiner of hunter maar een allround gebouwd paard wat makkelijk bewoog. Dit heb ik allemaal gevonden in Cas.”

Wendbaar


“Hij beweegt zeer makkelijk en is heel wendbaar en heel soepel. Daarnaast is hij van karakter wat ik zoek in een paard. Hij is een harde werker en werkt ook graag voor je, hij is niet snel onder de indruk en zelfverzekerd. Dit maakt buitenrijden een hele fijne ervaring. Daarnaast zocht ik een zo groen mogelijk paard. Dat is best lastig als je een paard van tussen de 3 en 5 jaar zoekt. Cas was 4 en kon helemaal niets. Hij was zelfs opstandig toen ik hem kreeg.”

Western


“Inmiddels heb ik hem anderhalf jaar, doen we veel grondwerk en zijn we begonnen met de basis van westernrijden wat hij erg goed oppakt. Hij doet enorm zijn best, leert snel en vind eigenlijk alles wat we samen doen leuk. Dit maakt het erg fijn om met hem te werken. Ik wil graag ooit starten in de trail en trec, maar vooral doen wat hij en ik leuk vinden.’

Vind je de kruising Paint Horse x Appaloosa een aanrader?


“Ik ben enorm blij met Cas. Zijn karakter is geweldig en past heel goed bij mijn eigen karakter. Daarnaast is het heerlijk om met een jong paard – hij is nu 5,5 jaar) naar buiten te kunnen wat niet op- of omkijkt van honden, trekkers en dergelijke. Qua lichaam is hij sterk en loopt hij bijvoorbeeld nooit gevoelig. Ik heb wat ik zocht in een paard gevonden in deze kruising en ik hoop dan ook nog op veel mooie jaren samen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
DSC_0019
2017-06-28-08.10.56