Andalusiër x appaloosa
Andalusiër x appaloosa

De Kruising: Andalusiër x Appaloosa

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Andalusiër x Appaloosa.


De Kruising:


Andalusiër x Appaloosa


Naam: Indyrah


Stokmaat: 1.60 m


Geslacht: merrie


Kleur: (bruine) appelschimmel


Gewoon, om te kijken wat voor paard eruit zou komen. Met die gedachte is Indyrah gefokt, vertelt Naomi Schiettecatte. Haar paard is half Appaloosa en half Andalusiër.

Gered


Ze kocht haar nu 16-jarige merrie bij een manege. “Ik ben voor dit paard gevallen, omdat ik haar kende van de manege waar ik reed. Ze was alleen bij mij braaf met rijden.”

Appelschimmel


Het was niet de kruising waar Naomi voor viel, maar haar kleur. “Ze is een appelschimmel in bruin, dat komt niet veel voor. Zo staat het in haar boekje ook.”

Uittesten


Het karakter van Indyrah is in de omgang heel braaf, zegt Naomi. “Onder het zadel is ze soms wat heet. Ze heeft een zekere ruiter nodig en ervaring is zeker nodig bij deze merrie. Bij mij zal ze nooit wat verkeerd doen, maar een andere ruiter wil ze nog wel eens testen.”

Springen


Naomi springt vooral met haar paard. “Mijn doel is om toch eens een jumping te durven met haar.” Ze rijdt ook wel dressuur met Indyrah, maar Naomi denkt dat ze het meest geschikt is als spring- en als wandelpaard.

Bouw van Andalusiër


Qua eigenschappen van haar ouders vindt Naomi dat ze het meest de bouw van haar papa heeft, de Andalusiër. “Ze is heel breed gebouwd. De gangen, maar ook de kleur heeft ze van een Andalusiër.” Als je kijkt naar het hoofd van Indyrah, dan zie je een typisch Appaloosa-oog en ook de aftekeningen zie je meer bij Appaloosa’s.

Vind je de kruising Andalusiër x Appaloosa een aanrader?


“Ik vind deze kruising zeker een aanrader, omdat ze heel aanhankelijk is en zich maar echt aan één iemand hecht.  Je kan er zeker ook bitloos mee rijden en western reageert ze super op.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
41E2450F-6E18-42BF-857F-B1C3F1CE872B
3
A
4