IMG-20180619-WA0000
IMG-20180619-WA0000

De Kruising: Appaloosa x Arabisch Volbloed

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Appaloosa x Arabisch Volbloed.


De Kruising:


Appaloosa x Arabisch Volbloed


Naam: Insya (roepnaam Izzy)


Stokmaat: nu zo’n 1.48 m, wordt waarschijnlijk rond 1.60 m


Geslacht: merrie


Kleur: (Nu nog) roan bay, een soort bruinschimmel


De eerste stip zit er al, op haar kroonrand. De rest krijgt ze later. Want dat ze stippen krijgt, weet Ina Kloet vrijwel zeker. Ze kocht haar jaarling Insya, een kruising Appaloosa x Arabisch Volbloed, nog maar pas geleden. Ze heeft ook twee appaloosa-Shetlanders en ze weet dat de stippen pas later komen.

Vader Appaloosa


“Izzy is in april 2017 geboren nabij Boxmeer. Leuk was dat ik bij aankoop ook de vader, moeder en zuster (2 jaar) kon zien. De moeder van Izzy is een Arabier en de vader een Appaloosa (Palousa Sturdy Fellow). De hengst en de merrie zijn in bezit van de fokker.”

Heethoofd


Het leek Ina wel leuk om een jonge merrie bij haar kudde te hebben. ,,Een jonge merrie erbij houdt de boel een beetje jong.” Omdat ze Izzy nog maar pas heeft, kan ze nog niet zo heel veel over het karakter vertellen, maar ze heeft wel al wat kennis kunnen maken. “Ze is heel nuchter, net als haar vader. Haar moeder heeft wat meer bloed en ik zie wel dat als ze zichzelf in een probleempje werkt, ze best een heethoofd is.”

Knuffel


“Ze houd enorm van knuffelen en kan dit tussen de eet- en slaapmomenten hier naar hartenlust doen met mijn 18-jarige Belg x Fries of met de mini-Shetlanders. Ze is soms nog wel wat knullig met haar lange sierlijke stelten en ligt tijdens bok- en speelmomenten nog wel eens op haar snufferd.”

Eerste premie


Qua uiterlijk voldoet ze aan de eisen van het Appaloosa-stamboek (NAS). “Izzy heeft op de veulenkeuring  van het NAS een 1e premie behaald.  Haar fokker heeft van jongs af aan haar veel in de handen gehad en ze hebben haar op een fijne manier opgevoed. Daardoor ze is erg nuchter en snapt ze al veel.”

In het hoofd zie je Arabier


Ina vindt dat je aan haar hoofd goed kunt zien dat er Arabier in zit. “Ze heeft niet echt een deuk erin, maar je kunt het wel zien. Verder lijkt ze het meest op een Appaloosa, ze heeft ook de wat steilere koten van een Appaloosa.”

Kopen


“Pas hebben alle paarden hier hun entingen gehad, waarop de dierenarts al aangaf dat hij haar zó wilde kopen: zó mooi vond hij haar. Je kan begrijpen dat ik van oor tot oor een smile had, maar ze gaat niet weg hoor.”

Vind je de kruising Appaloosa x Arabisch Volbloed een aanrader?


“Ik denk dat Izzy nog te jong is om daar al wat over te zeggen. Ze is wel heel nuchter en dat vind ik erg fijn. Daarnaast heeft haar hele moederlijn goed gepresteerd in de sport, ze liep ZZ-dressuur. Haar vader heeft ook een goed rapport en wat ik ook niet slecht vind, is dat er Gribaldi in zit. Ik denk dat dit voor de sport wel een mooie kruising is.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
andere-rassen-merrie-1jaar-155-cm-roan-bay-dressuurpaard-boxmeer-1457829_1 (1)
IMG-20180613-WA0006
IMG-20180613-WA0008
IMG-20180619-WA0009