AE77EE66-124C-46C9-8F26-F00A465005BF
AE77EE66-124C-46C9-8F26-F00A465005BF

De Kruising: Quarter paint x Fell pony

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Quarter paint x Fell pony.


De Kruising:


Quarter paint x Fell pony


Naam: Spirit (shownaam: Fifty shades of smoking grey)


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.56


Kleur: Grullo


De fokker van Spirit (ja, van de gelijknamige tekenfilm) wilde een iets grotere pony fokken uit zijn eigen Fell pony-merrie. Het doel? “Vooral een sterke en robuuste pony fokken die veelzijdig inzetbaar is. Maar ook een grotere maat, zodat ook volwassenen erop kunnen rijden”, vertelt Barbara Meinesz, die sinds kort samen met haar vrouw Jacky Nicolaas eigenaresse is van Spirit.

Fifty shades


“Zijn vader is een Paint horse en reining gefokt, zijn moeder liep voor de wagen.” Overigens is de naam Spirit gekozen door de kinderen van de fokker. Die waren helemaal weg van de tekenfilm, die uitkwam in het jaar dat Spirit werd geboren, dat is 2011. “Wij gaan hem kopen en houden Spirit als zijn roepnaam maar zijn shownaam wordt Fifty shades of smoking grey, refererend naar zijn kleur.”

Grullo


De kleur van Spirit is namelijk grullo. “Op zijn papier staat echter valk, omdat een grullo in de zomer beige is. In de winter zagen ze pas dat hij grijs werd en na verdere verkenning ook alle kenmerken heeft van een grullo.” Eigenlijk had Spirit bont moeten worden. Zijn moeder Whitney is een zwarte Fell pony en zijn vader een bruin-wit gevlekte paint. “Alles wees op een bont veulen, maar deze kleur was een totale verrassing.” De kleur daargelaten is het fokdoel wel behaald. “Spirit is groter en sterker dan zijn moeder. En veelzijdig vanwege zijn lieve karakter. Hij is voor meerdere doeleinden geschikt.”

Bouw van Quarter paint


“Spirit heeft de bouw van een Quarter. Hij heeft een korte rug en flinke robuuste bouw. We moesten zelfs een extra wijd dressuurzadel aanschaffen en een westernzadel met een extra full Quarter boom. Hij heeft ook de specifieke kenmerken van een Quarter, heel koel met trainen maar binnen enkele seconden van 0 naar topsnelheid.”

Goede gangen


“In tegenstelling tot de meeste Quarters die veel joggen en dus een soort kort krabbelig drafje hebben, heeft Spirit echt hele goede gangen. Een Quarter stapt niet eens met een achterhoef in  afdruk van zijn voorvoet (soms zelfs niet eens in de buurt) en hij stapt over.  Hij heeft veel knieactie en hij loopt niet op de voorhand de grond in. Wel heeft Spirit de hoge kont en dikke billen van de Quarter. “Hij is enorm breed en dat terwijl hij al maanden niet heeft getraind. Dat is ook de reden van verkoop. De fokker heeft zelf geen tijd voor hem en vindt het zonde om hem zomaar in de wei te laten lopen. Hij heeft de potentie om een leuk rijpaard te worden met de juiste training.”

Ogen van Fell pony


Spirit heeft geen dikke Quarter-wangen, vindt Barbara. “Dat is wel het grappige, want hij heeft van bitmaat 14,5.” Wat Spirit van zijn moeder heeft, zijn de ogen, vindt ze. “Hij heeft hele kleine zachte ogen.” De stokmaat is weer duidelijk van zijn vader. Die was rond de 1.57 m.”

Introvert karakter


“Spirit is introvert left brain, een paard wat zich niet snel uit. Ik doe veel grondwerk en herken veel ‘calming signals’.  Je ziet dat hij van binnen heel erg druk is maar aan de buitenkant zie je niets, tenzij je weet waar je op moet letten: strakke onderlip, droge mond etcetera.  Als hij schrikt, is het één sprong en daarna draait hij om en is hij stoer. Hij is dus net zo stoer als hij eruit ziet, maar van binnen een heel lief ventje. Als ik hem uit de wei ga halen komt hij vanaf achter in volle galop naar je toe. Het is een echte allemansvriend. Voor wat betreft trainen is het voor mij een uitdaging om het leuk te houden voor hem. Hij leert heel snel, dus ook snel verveeld.”

Veelzijdig paard


“Wij zochten een veelzijdig paard. Ik rij western: reining, trail en ik doe heel veel grondwerk volgens de methodes Tristan Tucker, Warwick Schiller en Marijke de Jong. Mijn vrouw rijdt klassieke dressuur en werkt aan de lange teugel.  Samen rijden wij ook working equitation. Daarnaast willen wij veel buitenrijden. Maar het voornaamste doel is vooral biomechanisch correct trainen.”

Vind je de kruising Quarter paint x Fell pony een aanrader?


“Absoluut , je hebt een heel sterk paard met een koel karakter maar wel beweging. De meeste koele paarden hebben niet altijd ruime gangen als je kijkt naar koudbloeden en Quarters. Dit is een ‘cool’ paard maar met ruime gangen.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 
fell