20170408_170731
20170408_170731

De Kruising: Draver x tuiger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising draver x tuiger.


De Kruising: Draver x tuiger


Naam: Fame


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.70 m


Kleur: Vos


“Mijn paard komt bij een boer vandaan waar mijn zusje altijd een paard verzorgde. Haar verzorgpaard was een tuigermerrie. De eigenaar had ook een draverhengst en die bij de tuiger in de wei gegooid. De boer keek nooit naar of het een handige combi was, maar gewoon naar wat hij had staan. Daar is mijn paard uit gekomen”, legt Joyce Moerkerken het ontstaan van haar paard Fame uit.

Onvervangbaar


“Ik heb hem met een half jaar gekregen. Eigenlijk zou hij van mijn zusje worden, maar ze is omgekomen bij een auto-ongeluk. Dus het is een bijzondere kruising die voor mij onvervangbaar is. Zo heb ik mijn zusje nog bij me.”

Vader en moeder bekend


Omdat zowel de moeder als de vader bij Joyce bekend zijn, kan ze Fame goed met hen vergelijken. “De moeder stond nog bij Fame toen ik hem ophaalde. De vader is van mijn beste vriendin en staat op dezelfde stal als Fame. Ze staan zelfs naast elkaar en in dezelfde wei.”

Beweging van een tuiger


“Het meest lijkt Fame toch wel op zijn moeder. Hij ziet er uit als een tuiger. Zijn bewegingen zijn ook grotendeels van een tuiger. In de draf voel je dat er ook draver in zit. Hij wordt dan wat vlakker en kan enorm hard draven. Dat kan hij heel goed volhouden.”

Rustige reactie van de draver“Zijn karakter lijkt ook het meest op zijn moeder. Zoals het omhoog gooien van zijn hoofd en het showen als er nieuwe paarden in de buurt zijn. Alleen heeft hij gelukkig het rustige reageren wel van zijn vader.”

Net vier jaar


“Op het moment ben ik met rijden nog bezig met de basis en dan vooral het ontspannen lopen. Fame is net 4 jaar geworden, dus we gaan nu langzaam wat meer opbouwen en met lessen weer iets meer van hem vragen. Ik ga geen wedstrijden rijden, maar wil hem zeker goed trainen en kijken hoe ver we komen. Voor de rest gaan we nu al heerlijk op buitenrit.”

Potentie


Fame heeft zeker potentie voor de dressuur. Maar zou ook best een sprongetje kunnen maken. We zijn met rijden natuurlijk nog niet heel ver, dus wat hij nu kan gaat allemaal prima. Het is vooral lang, laag en ontspannen. De galop gaat goed, alleen als hij daarbij ook nog laag en lang moet lopen dan mist hij net nog wat kracht van achter. Dus dat trainen we nu ook met fluisteren erbij.”

Vind je de kruising draver x tuiger een aanrader?


“Een aanrader is het wel hoor. Je heb die heerlijke tuigerbouw en dat mooie opgooien. En daarbij komt het makkelijk voorwaarts bewegen van een draver. Lekker bewegelijk en wendbaar. Dus een super combi.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
draver x tuiger