Curly Horse
Curly Horse

Allergisch voor paarden: 3 tips tegen je allergie

Nieuws

Het voorjaar komt eraan en onze paarden verliezen hun lange winterharen. Terwijl je stalgenoot haar paard flink aan het rossen is, zegt ze tegen jou: “Heerlijk dat verharen, de haren vliegen zo lekker om me heen!” Jij kijkt haar een beetje verbaasd aan, want met je allergie voor paarden kan jij je er niet bepaald in vinden. Claudia Spanjaard van CS Curly Sport Horses is zelf ook allergisch voor paarden en heeft haar eigen stal met Curly Horses. Claudia geeft je drie tips om je allergie voor paarden verdraagzamer te maken.


Als je allergisch bent voor paarden is deze periode, of misschien wel het hele jaar, niet prettig tussen de paarden. Om het minste of geringste nies je bijna tien keer per seconde, je ogen worden vuurrood en beginnen te jeuken. En als je pech hebt krijg je het ook Spaans benauwd. Maar er is een geluk voor ons: er zijn genoeg manieren om je allergie iets verdraagzamer te maken. Claudia geeft ons de volgende tips:

Tip 1: Goede omgeving


De omgeving waarin je tussen de paarden bent, is erg belangrijk. Ben je binnen of buiten in een stal? Probeer zoveel mogelijk buiten met de paarden bezig te zijn. “Zo rijd ik in de winter altijd in een overdekte hal met open zijkanten, frisse lucht is erg belangrijk”, vertelt Claudia. Binnen in de stallen staan vaak meerdere paarden dicht bij elkaar. Als je allergisch bent voor paarden, ben je vaak ook allergisch voor andere dingen op stal. Denk bijvoorbeeld aan de stalkat, honden, hooi en stro. Probeer deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden. En hoe lief die kat er ook uitziet, probeer hem niet te aaien!

Tip 2: Een stofzuiger


Het is geen huishoudstofzuiger die wij in de kast hebben staan, maar een echte paardenstofzuiger. “Ik heb twee jaar in Amerika gewoond, daar kwam ik in aanraking met deze paardenstofzuigers”, vertelt Claudia. “Het is een speciale stofzuiger die je om je schouder hangt en is inmiddels ook verkrijgbaar in Nederland.” Je bent allergisch voor de huidschilfers van je paard en niet voor de haren. Een stofzuiger voorkomt dat deze huidschilfers door de lucht gaan dwarrelen. “Het is wel belangrijk dat je eerst je paard er aan laat wennen!”

Tip 3: Curly horses


Curly Horses zijn hypoallergene paarden, wat betekent dat mensen met een allergie voor paarden, vaak wel tegen deze type paarden kunnen. De reden waarom ze hypoallergeen zijn komt waarschijnlijk door de huidschilfers, die anders zijn dan bij normale paarden. De samenstelling van de eiwitten is anders en de vacht is vettiger waardoor de huidschilfers vastgeplakt blijven zitten. Het verschilt vaak per persoon en per Curly Horse of je er wel of niet allergisch op reageert, maar de ervaring van Claudia is dat we tegen de meeste Curly Horses kunnen. “Sinds ik Curly’s heb, heb ik niet meer dat ik telkens verkouden ben. Het is een enorm verschil in energie. Ik werd er gewoon chagrijnig van, dat de hele tijd mijn neus verstopt zat en ik moest niesen.” Bij het aanschaffen van een paard is het dus zeker de moeite waard om een Curly Horse te overwegen. Claudia rijdt M-dressuur met haar eigen Curly Horse van 1,60 m. Dus ook voor de sportliefhebbers kunnen Curly’s erg leuk zijn!

Naast deze drie tips zijn er nog veel meer dingen die je kan doen om je allergie aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gescheiden houden van je paardenspullen, je kleding goed wassen en direct na de paarden douchen.

Ben jij zelf ook allergisch voor paarden? Wat zijn jouw tips?


Lees ook:Bron: Bitmagazine.nl