neus
neus

Van slachtpaard naar wedstrijdpaard

Nieuws

Een paard dat gered werd van de slacht heeft zich wonder boven wonder weten te herstellen en is nu all-round wedstrijdpaard, schrijft Horse and Country. In het verhaal van vosruin Franc komen woorden voor als uithongering, een verkeerde leeftijd en gezichtsverlies. Maar hij kwam het allemaal te boven en het enige wat hij nu nog krijgt zijn rozetten.


Eigenaresse Carrie Taylor zag Franc voor het eerst op een website met advertenties voor slachtpaarden. “Franc was nog maar een paar dagen van de slacht verwijderd”, vertelt ze. “Hij droeg zijn hoofd laag en zag er zielig en eenzaam uit. Hij zat helemaal onder de mest, je kon niet zien of hij witte of zwarte benen had. We vielen meteen voor hem, betaalden het slachtgeld en namen hem mee.”

Uitgehongerd


Toen Franc arriveerde op Carrie’s stal in Whittlesey (Groot-Brittannië), was hij een uitgehongerd, nerveus wrak. Volgens Carrie verstopte hij zich achterin de stal en schrok hij elke keer als iemand bij hem in de buurt wilde komen. Na een week wonnen ze het vertrouwen van de ruin en liet hij een halster toe. Op dat moment kwamen ze erachter dat hij pas twee jaar oud was en niet vijf zoals in de advertentie stond.

Ziek


Wanneer Franc vier jaar oud is maakt Carrie hem zadelmak, en sindsdien heeft hij nog geen pas verkeerd gezet. Hij kreeg wel te kampen met een levensbedreigende ziekte en raakte het zicht in één oog kwijt. Op zijn kreeg krijgt hij abces tussen twee tanden, waar hij antibiotica voor kreeg. Maar desondanks verspreidde het abces zich onder zijn oog en oor. “De dierenarts dacht dat hij dit niet zou overleven, maar hij is er nog steeds en erg gezond”, zegt Carrie. “Met zijn linkeroog ziet hij niks, daar heeft hij op sommige dagen wel last van.”

Wedstrijden


Zijn gezichtsverlies heeft zijn prestaties niet beïnvloed, Franc doet mee aan wedstrijden in alle disciplines. Het duo behaalde twee top tien plaatsen in de Britse Dressuurkampioenschappen in 2013 en werden derde, vierde en vijfde in het Britse paardensportkampioenschap. “Ik had al het plezier dat we samen hebben nooit verwacht. Hij is er een uit duizenden en hij gaat nooit meer weg.”

Klik hier voor een foto van Franc. 

Bron: Horse and Country