5
5

Wonderpaard: Tommie

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Tommie, de pony van Annemiek van Mourik. Hij kreeg hoefkanker.


“Ik heb Tommie al sinds juni 2001. Het was niet het type paard waar ik naar op zoek was, maar toen ik hem zag wist ik dat hij mijn maatje voor het leven zou worden.

Er gingen heel wat jaren voorbij, hij was best blessuregevoelig en regelmatig had hij de pech om iets op te lopen. We hebben heel wat kilometers gewandeld, met de goede zorgen van de dierenarts en hoefsmid kwam het altijd wel weer goed.

Eind april 2012 was mijn hoefsmid aan het werk toen hij me ineens riep. Hij liet een voor mij onbekende vergroeiing zien, die tijdens het bekappen tevoorschijn kwam. Bij hem gingen alle alarmbellen rinkelen en hij belde direct de dierenarts. Die was er binnen een kwartier en vertelde me dat Tommie hoefkanker had. Mijn wereld stortte in. Ik wist weinig over hoefkanker, maar kende wel een paard dat er recent aan overleden was.

De smid en dierenarts maakten een behandelplan, Tommie moest de eerste dagen op stal blijven. De smid en dierenarts moesten elke dag komen en dat bleek na een korte tijd al niet te doen. Daarom besloten we Tommie naar de kliniek te brengen.

Het slechte weefsel kwam steeds terug, Tommie kreeg zware medicijnen en in het begin werd hij elke dag behandeld. Het weefsel werd weggesneden en zijn hoef werd ingepakt. Ik vond het vreselijk dat hij er zo aan toe was en dat hij op stal moest blijven. Gelukkig werd hij op de kliniek heel goed verzorgd. Ik probeerde dagelijks naar hem toe te gaan om hem te poetsen en knuffelen.

Na ongeveer vier weken leek het iets rustiger te worden. Er hoefde minder vaak te worden gesneden, maar Tommie moest wel aan de medicijnen blijven.

Voor mijn gevoel leek het een eeuwigheid, maar na zes weken ging het al zo goed dat Tommie naar huis mocht. Hij kreeg een speciaal verbandijzer waardoor hij thuis verder kon worden behandeld. De smid en dierenarts kwamen in het begin nog twee keer per week langs voor controle en behandeling. Ik maakte dagelijks zijn hoef schoon en pakte hem weer in. Met het ijzer mocht hij weer buiten lopen, alleen op droge ondergrond maar dat was gelukkig te regelen. Hij knapte er flink van op!

In augustus konden we eindelijk zeggen dat de kanker weg was. Hij mocht weer naar de kudde en aan het einde van de maand maakte we ons eerste staprondje onder het zadel. De tijd daarna genoten we van de buitenritjes en pakten we de dressuur weer op.

Tommie is nu 19 jaar en over een week starten we voor het eerst M2! Iets wat ik nooit had durven dromen. Ik ben zo bang geweest hem kwijt te raken. Hij is en blijft een echte dondersteen. Een paard met karakter en doorzettingsvermogen. Tijdens een wedstrijd is hij soms zo fanatiek dat hij niet altijd even makkelijk te rijden is, maar als ik denk waar we vandaan komen dan kan ik alleen maar gelukkig zijn. Ik hoop nog jaren van hem te kunnen genieten!”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

3-1
2