170220206_ABFweb
170220206_ABFweb

Zouttherapie: een wondermiddel?

Nieuws

Een betere conditie, schone longen en geen eczeem meer. De positieve effecten van zouttherapie zijn wetenschappelijk bewezen. Maar hoe werkt het? Max Willemsma van Equizouttherapie heeft zouttherapie - ofwel halotherapie - voor paarden ingevoerd in Nederland.


Enige tijd geleden reageerde holistisch dierenarts Eric Laarakker voor Bitmagazine.nl op een Engels artikel over een zoutstal. Hij was niet bekend met de methode, maar erkende wel de geneeskrachtige eigenschappen van zout.

Butterworth


Max Willemsma werkt volgens de methode van de zoutstal en legt uit hoe het werkt. Hij ontdekte zeven jaar geleden de therapie van de Australiër Richard Butterworth. “Ik ben al jaren bezig op het gebied van gezondheid van mens en dier en op de therapie van Butterworth gaan voortborduren. Ik verdiepte me in de vraag ‘Hoe werkt droog zout voor mensen?’, heb wetenschappelijke rapporten bekeken en meegedraaid in halocentra. Toen ik mijn bevindingen aan een paardenkenner vertelde, zei die dat het ook iets voor paarden zou zijn.”

Gezuiverd zout


Allereerst het zout dat gebruikt wordt: dat is farmaceutisch zout. “Dat is het meest zuivere zout dat er bestaat. Dit gebruiken ze ook in ziekenhuizen om bijvoorbeeld wonden te spoelen. Het gewonnen zout is gezuiverd tot 100% natriumchloride. Het is zout zonder verontreiniging”, vertelt Willemsma.
‘Bij halotherapie wordt gebruikgemaakt van droog zout’

Verschil met zeezout


Volgens Willemsma zijn alle soorten zout goed, maar minder zuiver dan het farmaceutisch zout. “Kijk naar zeezout. Miljoenen jaren geleden was dat heel schoon zout, maar als je nu naar het strand kijkt: een van de tien bolletjes op het strand is van plastic. Zeezout is dus niet meer zo schoon als vroeger. Ik betwijfel dus of het zeezout uit de supermarkt zo zuiver is, vanwege het plastic op de stranden. Het wordt gewonnen uit zeebeddingen waar het zout zich ophoopt, omdat het water verdampt.” Himalayazout is een ander verhaal, volgens Willemsma. “Himalayazout wordt gewonnen uit grotten, waar nog geen vervuiling bij is gekomen.”

Droog zout


Willemsma is van mening dat een strandwandeling en het wassen van de paardenbenen in zeewater fantastisch is voor mens en paard, maar als er echt sprake is van longproblemen, dan werkt halotherapie beter.  “Het verschil zit ‘m erin dat zeelucht bestaat uit nat zout en dus vochtig is. Bij halotherapie wordt gebruikgemaakt van droog zout. De luchtvochtigheid mag daarbij niet boven de 80% uitkomen.”

Therapie via inademen


Bij de zouttherapie worden paarden naar een afgesloten ruimte, zoals een stal of een trailer, gebracht, om het zout optimaal te kunnen inademen. Er wordt een apparaat gebruikt, een halogenerator, om het zout in de ruimte te blazen. De halogenerator vermaalt grof zout tot ultrafijn stof. Als paarden deze fijne zoutdeeltjes inademen, gaan de bacteriën die zich in de longen bevinden dood. Na vijftien minuten tot drie kwartier, afhankelijk van de klachten, mag het paard uit de zoutkamer en is het de bedoeling dat het paard twintig minuten aan de hand stapt om zijn longen aan het werk te zetten. Het paard gaat dan proesten, waardoor het losgeweekte slijm en snot uit de neus naar buiten komt.

Preventief


[caption id=”attachment_89785” align=”alignleft” width=”300”] Een paard dat zouttherapie krijgt in een trailer van Equizout.[/caption]

Volgens Willemsma heeft de zouttherapie zowel een helende als een preventieve werking. De therapie wordt vooral toegepast in de racewereld en bij andere sportpaarden. “Zouttherapie brengt een paard in topconditie, omdat de longen worden schoongemaakt. Schone longen betekent meer ruimte in de longen. Dat betekent weer meer zuurstof en daardoor komt er meer zuurstof in het bloed, waardoor het paard meer uithoudingsvermogen krijgt.”

Huidproblemen


Doordat de zoutdeeltjes in de zoutkamer ook op de huid van het paard neerdalen, worden huidproblemen, zoals zomereczeem en schurft aangepakt. Maar de zouttherapie is sowieso ook waardevol voor paarden met luchtwegproblemen.

Weerstand groeit


Willemsma vertelt dat via wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat met een zoutbehandeling de weerstand van een paard groeit. Het aantal neutrofielen (delen van witte bloedlichaampjes) vermeerdert aanzienlijk. Een ander voordeel van zouttherapie is dat de zoutopname via de longen de lichaamscellen stimuleert om mineralen die via de voeding binnenkomen beter op te nemen. Dat leidt ertoe dat de algehele toestand van een paard verbetert. Zouttherapie klinkt dus veelbelovend en Willemsma is dan ook van mening dat alle paarden, maar ook mensen erbij gebaat zijn.

Rapport


Een Russische onderzoekster heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van zouttherapie bij paarden met COPD. Max Willemsma heeft het vertaald. De conclusie van het rapport luidt als volgt: ‘Samenvattend heeft Halotherapie een significant stimulerend effect op de klinische
conditie van de paarden en op de fagocytose door de toename van neutrofielen bij de
paarden met COPD. Halotherapie verdient het daarom serieus te worden overwogen.
Halotherapie is zowel preventief als curatief in te zetten.’

Lees hier het rapport in het Engels: Halotherapy_COPD_horses_EN


En hier de vertaling van Willemsma:  Halotherapie COPD paarden onderzoek


Hoe vaak behandelen?


Als je je paard preventief wilt behandelen door middel van zouttherapie, dan zijn volgens Willemsma twee sessies op een jaar voldoende. Deze werken dan weerstandverhogend en verbeteren de conditie van een paard. Als je paard klachten heeft, dan hangt het aantal behandelingen af aan de aard van de klachten. “Een dampig paard heeft meer behandelingen nodig dan een paard dat verkouden is. Het gemiddelde om te beginnen is tien behandelingen. De eerste drie tot vier keer gebeurt dag op dag en daarna volgt het paard een kuur van drie  à vier keer in de week.”

Bron: bitmagazine.nl 
halotherapie