Schermafbeelding 2015-10-25 om 12.48.20
Schermafbeelding 2015-10-25 om 12.48.20

Wonderpaard: Sir Black Poco

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Sir Black Poco, het paard van Josien Verwoerd. Koliek werd hem bijna fataal.


“Poco was pas een paar maanden in ons bezit toen mijn moeder hem s’ochtends in de bak vond. Ik lag nog te slapen samen met een vriendin, toen mijn broer mijn slaapkamer binnen rende om te zeggen dat Poco in de bak lag. Ik zei tegen hem dat hij wel vaker in de zon lag te dutten, waarna ik me weer om wilde draaien om verder te slapen. Maar mijn broer zei dat het volgens mijn moeder echt niet oké was.

Ik sprong mijn bed uit en keek uit het raam waar ik inderdaad mijn moeder naast een gestrekte Poco zag zitten. Ik ben nog nooit zo snel naar achter gerend. Een koliekaanval had ik in deze mate nog nooit meegemaakt. Bij elke adem dachten we dat het zijn laatste zou zijn. Uit reflex en leeswerk wilde we met hem gaan stappen, alleen wilde Poco bijna niet opstaan, en als we hem eenmaal omhoog hadden viel hij weer om.

We belden snel de dierenarts, dit leek uren te duren. Hij kreeg paraffine en mocht niks eten. We hebben zijn stal helemaal leeg gehaald, het zou binnen een paar uur minder moeten worden. Anders moesten we naar de kliniek. Toen de dierenarts weg was werd zijn situatie nog vele malen erger waardoor we vrijwel direct tot de conclusie kwamen dat we een trailer moesten gaan zoeken. Die hebben we zelf namelijk helaas niet. Gelukkig hebben we super lieve kennissen die er meteen aankwamen voor ons!
‘Bij elke adem dachten we dat het zijn laatste zou zijn’

Eenmaal op de kliniek in Bodegraven aangekomen werden er echo’s gemaakt, hij kreeg nog meer pijnstilling en paraffine. Hij stond vastgebonden in stal omdat hij niet mocht liggen. Het was nu afwachten of de paraffine aansloeg.

De tweede dag had hij zijn kroonranden kapot geschraapt en had hij wonden over zijn hele hoofd. Hij wist niet wat hij moest doen van de pijn en stress. Die dag stond hij ook aan een infuus tegen uitdroging.

De derde dag had de paraffine nog steeds zijn werk niet gedaan, dus realiseerden we ons dat het niet zou gaan werken. Uit een echo bleek dat Poco een verstopping had. We wisten alleen niet waardoor het kwam.

De dag erna was er nog steeds geen verbetering, ze konden nog steeds geen mestballen voelen. De plek van de verstopping was wel gevonden, die zat achter zijn bekken. Het ging vreemd genoeg al wel een beetje beter, hij vertoonde minder pijn maar doordat hij steeds ging liggen en weer staan had hij veel wonden.

Dag vijf ging het weer baggerslecht. Opereren was echt geen optie. Het slagingspercentage was tien procent. Bij de plek konden ze niet en deze plaats van de darmen was zeer gevoelig. We kwamen tot de conclusie dat hij ingeslapen moest worden als het morgen niet beter ging. Zowel de vorige eigenaar als wij, zijn nieuwe gezin, waren hier echt kapot van. Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen en gebeden tot ik erbij neerviel.

Maar toen gebeurde het onverwachte: Poco had gemest! Mest met paraffine, dus met veel moeite heeft het toch een weg in zijn lijf gebaand.

De revalidatie was zwaar, veel van zijn lichaam zowel van binnen als van buiten was beschadigd. We moesten het heel rustig aan doen. Maar nu, twee maanden later, is hij helemaal hersteld en de oude!”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

image-1
image