120921885_ABFweb
120921885_ABFweb

Kokosolie: wondermiddel voor je paard?

Nieuws

Je kunt kokosolie gebruiken om mee te koken, jezelf in te smeren of andere schoonheidsbehandelingen ermee ondergaan. Maar helpt het ook bij je paard? Bijvoorbeeld om zijn vacht te verbeteren of om hem beter te laten presteren?


“Het kan het immuunsysteem van je paard ondersteunen en het helpt bij het bestrijden van mok.” Dat beweert de directeur van een producent van kokosolie, Garry Striven van Coconoil.

Duurprestaties


Striven zegt dat kokosolie ook helpt in de paardensport. De effecten ervan zijn onderzocht. Volgens onderzoekers is een van de redenen dat kokosolie vooral populair is onder sporters, dat het lichaam het eerder opneemt en als brandstof ziet dan andere vetten. Daarom kan het helpen met duurprestaties.

Minder melkzuur


Wetenschappers ontdekten dat wanneer paarden die zo’n 10 procent kokosolie door hun voer kregen, minder melkzuur produceerden tijdens galopperen, dan met ander voer. Ze zijn van mening dat als je bijvoorbeeld glucose als energiebron gebruikt, er meer melkzuur wordt aangemaakt, en dat zorgt voor spierpijn en mindere prestaties. Volgens onderzoekers worden de vetten in kokosolie eerder afgebroken en eerder opgenomen als brandstof, waardoor je dus minder kans op melkzuurvorming hebt.

Dierenarts


Volgens dierenarts Simon Joyner moeten de voordelen van kokosolie nog beter onderzocht worden. “We gebruiken het wel al bij bijvoorbeeld paarden met ondergewicht, of paarden die snel spierbevangen zijn.” Hij gelooft in de voordelen van de olie, maar waarschuwt dat sportpaarden over het algemeen te dik zijn en eerder minder calorieën nodig hebben. Hij ziet er wel het nut van in bij het gebruik bij endurancepaarden.

Laagje


Als een middel voor mok is hij minder positief. “Naar mijn mening vormen oliën en crèmes een laagje op de huid en daarmee kan de bacterie die mok veroorzaakt vrolijk daaronder vermenigvuldigen. Ik ben voor zo min mogelijk ingrijpen op de huid als het mok betreft. Dus niet wassen of drogen of een vet aanbrengen.”

Voedingsdeskundige


Voedingsdeskundige David Frape zegt dat pure kokosolie een ongebruikelijke plantaardige olie is. Het is een olie van verzadigde vetten en 60 procent van zijn vette bestandsdelen bestaat uit middellange keten vetzuren. Toch is hij positief. Hij zegt dat het direct kan worden geconsumeerd door paarden of honden, goed te bewaren is en geen bijsmaakjes krijgt. “Het is makkelijker te verteren dan de meeste andere vetten of plantaardige oliën. Het is nuttig voor zieke dieren die problemen met hun spijsvertering en perfect voor de training van endurancepaarden en voorkomt uitputting. Volgens Frape kan het ook helpen bij paarden met insulinegevoeligheid, die gevoelig zijn voor EMS, diabetes type 2, OCD en hoefbevangenheid.

Welke kokosolie?


Waar moet je op letten als je kokosolie koopt:

1. Virgin


Koop virgin, maar niet extra virgin kokosolie. Er moet minstens 45 procent lauric acid ofwel laurinezuur inzitten. Dit goedje is verantwoordelijk voor veel voordelen van kokosolie.

2. Koud geperst


Zoek naar koud geperste olie. Verhitte olie kan effect hebben op de smaak, kwaliteit en gezondheidsvoordelen.

3. Eén plaats


Koop olie waarvan de ingrediënten zijn geplukt, verpakt en geperst zijn op de plaats van herkomst. Hiermee worden de voordelen voor de gezondheid van je paard niet beter, maar betekent wel dat de lokale bevolking er beter van wordt. En die is meestal arm.

Bron: Horse & Hound