foto 2
foto 2

Wonderpaard: Bram

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Bram, de pony van Samantha Meder. Hij blijft de dierenartsen verbazen.


“In 2004 besloten mijn moeder en ik een eigen paard te kopen. Na veel ellende met paarden die afgekeurd werden, kwam een jaar later Haflinger Bram op ons pad. Hij was weinig gereden omdat zijn eigenaren niet meer voor hem konden zorgen. Ik was meteen verkocht, maar mijn moeder bekeek het allemaal wat nuchterder. Ze zei: ze hebben allemaal een lief hoofd, ik laat me er niet meer door misleiden. Bram wist haar gelukkig te overtuigen en hij werd wonder boven wonder goedgekeurd.

Toen hij nog geen vijf weken bij ons was maakten we al mooie ritten door de natuur en het drukke verkeer, het was echt een heel erg braaf paard. Helaas ging het twee jaar later helemaal mis met Bram, hij werd kreupel. Na flink wat onderzoeken bleek dat hij een peesschedeontsteking had aan zijn achterbeen. Na een jaar stappen was er nog geen verbetering en we besloten voor een second opinion te gaan. De arts daar vertelde ons dat we naar huis konden gaan: Bram was opgegeven. Mijn hart was gebroken, hij leek nog zoveel zin in het leven te hebben. Dit kon toch niet nu al het einde zijn?

Ik heb dagen lopen huilen en mijn moeder en ik waren het er allebei over eens: dit was nog niet het einde. We gingen terug naar de eerste dierenarts, die hem wilde opereren. Hij zou nooit meer helemaal zuiver lopen, maar wel pijnvrij. We zetten alles op alles om Bram te helpen.

Hij kwam goed uit de operatie, maar het revalidatieproces was lang. Anderhalf jaar lang heb ik naast hem gelopen en na een tijdje zijn we gaan fietsen om hem sterker te maken. Het ging heel goed en ik mocht er weer op, wat een heerlijk gevoel!

We konden weer jaren genieten, tot 2014. Bram struikelde tijdens een buitenrit en kon niet meer lopen. Zijn voorbeen was zo dik dat je zijn knie niet meer kon zien. De dierenarts maakte een echo en vertelde ons dat zijn pees voor tweederde beschadigd was. Bram was inmiddels 21 en de artsen gaven hem geen hoop meer op genezing.

Weer brak ons hart, Bram bleef nog steeds helder en vol levenslust. Mijn moeder en ik besloten hem van zijn oude dag te laten genieten in een rusthuis. Na een half jaar knapte hij daar met zienderogen op. Zijn been bleek ineens weer normaal, dat kon toch niet waar zijn? Hij draafde ook weer gewoon goed, een wonder. Bram mocht weer naar huis en het rijden pakten we weer langzaam op.

We zijn nu een half jaar verder en rijden weer heerlijke buitenritjes. Bram geniet met volle teugen en heeft weer de energie van toen hij bij ons kwam. De dierenartsen blijft hij verbazen. Samen met zijn vriendinnetje Stella geniet hij van zijn welverdiende oude dag.”

Heb jij ook een wonderpaard? Stuur een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

Afb094
IMG_3109