transmisty
transmisty

Transformatie: Misty

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Zo ook Misty, die van een te zware Haflingermerrie met moeilijk gedrag veranderde in een lieve, knappe pony waar Jade in de toekomst nog heel veel plezier mee gaat beleven.


Jade Bartman heeft haar Haflinger Misty nu ruim een jaar en er is in die tijd heel wat veranderd. “Toen ik haar kreeg had ze erg veel overgewicht en kregen we haar haast niet in de trailer omdat ze hier geen leuke ervaringen mee heeft gehad. De mensen waarvan we haar kochten hadden haar al vanaf dat ze een jaar oud was. Ik kocht Misty toen ze tien was. Later bleek dat ze voor ons al zeven keer was doorverkocht maar dat ze steeds weer werd teruggebracht, vanwege haar gedrag. Ze trok zichzelf steeds los van het halster en met rijden was ze niet bepaald makkelijk. Er is met haar op dat gebied ook nooit echt veel ondernomen, ze begreep de standaard hulpen niet en was erg bang. Ze uitte dit niet omdat ze erg introvert is. Misty kwam ondanks haar angst wel betrouwbaar over. Ze was erg knuffelig en ons gevoel zei dat we er gewoon voor moesten gaan.”

“Het is een erg eenkennig paardje, dus in het begin moest ze erg aan mij wennen. Ik heb veel met haar gewandeld om vertrouwen op te bouwen en veel buitengereden en met haar gezwommen. Misty houdt enorm veel van water, als ze water ziet rent ze er meteen in om te gaan zwemmen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt met een paard. Ik heb ook grondwerklessen met haar genomen. Deze hebben enorm bijgedragen om haar te begrijpen. We moesten erg geduldig zijn omdat ze opnieuw mensen moest leren respecteren en vertrouwen. Ze denderde in het begin nog wel dwars door ons heen als het te moeilijk werd voor haar en ze iets niet begreep. Ook maakte ze moeilijk contact en wilde ze niet graag bij mensen zijn, ik moest echt wachten totdat ze zelf contact met mij wilde maken.”

“Vandaag de dag rent ze mij achterna de rijbak uit, terwijl ik had gevraagd of iemand haar in de gaten wilde houden, omdat ik mijn zweep even moest pakken. Ze wil zo graag bij me zijn dat ze me overal volgt. Ook heb ik veel dressuur- en springlessen gevolgd. Beetje bij beetje begint ze conditie te krijgen. We konden in het begin niet met haar springen, omdat ze erg zwaar en onhandig was. Ze sprong zelfs dwars door een sprong van 30cm hoog. Nu springt ze met gemak 90cm.”

“Ik kreeg haar met heftig zomereczeem en ze had dan ook erg korte manen, omdat die er helemaal afgeschuurd waren. Na lang zoeken en uitproberen heb ik een geschikt eczeemmiddel gevonden dat erg goed werkt. Haar manen zijn nu drie keer zo lang en veel voller geworden en ze heeft veel minder jeuk. Ze begint steeds meer uit haar schulp te kruipen en lijkt minder introvert. Ze trekt zichzelf niet meer los en ze kan zelfs normaal de trailer in met héél veel geduld. Wanneer ik mijn aandacht aan een ander paard schenk wordt ze zelfs jaloers en begint ze te hinniken. Toch kunnen andere mensen nu ook met haar lopen aan een halster of op haar rijden. Misty is mensen echt weer gaan vertrouwen. Het rijden gaat steeds beter en we hopen snel te gaan starten in de B. Ik heb daar super veel zin in en ben mijn instructrice Lies Beuker enorm dankbaar voor haar hulp. Zonder haar was ik nooit zo ver gekomen!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

2015-07-08 22.41.58
10436208_564885476953186_146876529015796787_n-1
image6
11863280_785934964848235_6820739682781116931_n
image1