Transformatie Wander
Transformatie Wander

Transformatie: Wander

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Haflinger Wander veranderde van een jonge pony die nog niet goed beleerd was in een echte dressuurpony.


In het voorjaar van 2009 besloot de eigenaar van de verzorgpaarden van Manon van de Haar om twee nieuwe Haflingers te kopen. Eén van die Haflingers was een jonge hengst van drie jaar, die nog niet gewend was aan aandacht van mensen. “In het begin moest ik niet zo veel van hem weten. Ik had mijn andere verzorgpaarden en deze pony trok me niet. Maar mijn stalvriendin moedigde me aan om hem eens een keer te poetsen.” Wander bleek een lief en betrouwbaar paard. “Hij was erg makkelijk, dus ik besloot om hem helemaal schoon te poetsen. Zijn manen haalde ik uit de klit en zijn vacht liet ik glanzen.”

Van het één kwam het ander. “Op een gegeven moment ging ik hem beleren en hij bleek super braaf. Dat hadden we echt niet verwacht, want hij had heel zijn leven in de wei gestaan met een andere hengst. Dus wat kun je dan van zo’n jong beestje verwachten? Maar Wander was braaf en liet alles toe. Hij heeft nooit een bok gegeven en hij is er nooit vandoor gegaan.” In september van het jaar 2009 hadden Manon en Wander hun eerst onderlinge proefje. “Ongeveer een jaar later heb ik een startpas aangevraagd en ben ik fanatieker gaan rijden. Ik heb hem van 2010 tot augustus 2014 uitgebracht op dressuurwedstrijden.”

[caption id=”attachment_52666” align=”alignleft” width=”201”] Foscofotografie[/caption]

Wander en Manon schopten het ver. “We zijn uiteindelijk tot de L2 met 8 winstpunten gekomen. In de training thuis kende hij zelfs al de beginselen van de M1.” Maar de combinatie kenden ook downs. “Ik merkte dat hoe hoger het niveau was, hoe minder plezier Wander erin had. Hij ging steeds minder meewerken en deed het omdat het moest.” Manon liet een zadelmaker en een osteopaat naar het probleem kijken, maar er was niets mis met zijn gestel of het harnachement. “Omdat het met Wander op dit niveau moeilijk ging en ik wel verder wilde, besloten we hem te verkopen aan iemand die er meer plezier beleefd.” Manon rijdt nu dressuur met een ander paard en is weer aan het trainen met een andere jonge Haflinger.

“De grootste verandering zit hem in zijn bouw. Hij is van een lelijk eendje naar een prachtige pony gegaan. Vanaf dag één had hij een rustig en braaf karakter en dat is altijd gebleven. Hij is nu een prettige pony om de beginselen van de dressuur mee te leren.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

_DSC0768
transformatie wander