Transformatie Neron
Transformatie Neron

Transformatie: Neron

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van NRPS-ruin Neron. Hij veranderde van een jong en groen paard in een dressuurtopper die het inmiddels tot de Z-dressuur heeft geschopt.


Romy Borghouts kreeg Neron toen zij elf jaar was van haar opa en oma. Haar verzorgpony had vaak blessures en ging met pensioen, zodoende besloot Romy voor een eigen pony te kijken. “Neron was eigenlijk de eerste pony waarbij we gingen kijken. Op diezelfde stal stond ook nog een ander paard waar ik benieuwd naar was.” De voorkeur ging in eerste instantie uit naar de andere, oudere pony maar de driejarige Neron moest heel braaf zijn. “Niet alleen zijn uiterlijk sprak me aan, hij kwam ook op mij over als een lief en zorgzaam paard. Met het rijden was hij bovendien erg rustig en braaf.” Het voelde goed voor Romy en toen haar opa en oma een paar weken later vroegen een stal in orde te maken, stond daar al haar Neron.

Neron was toen nog een typisch jong paard: weinig bespiering, galopperen ging moeizaam en hij was vaak ziekjes. “Hij was nog niet lang onder het zadel dus we bouwden het rijden heel rustig op. Ik longeerde hem veel en naarmate hij sterker werd reden we af en toe en wedstrijdje.” Inmiddels zijn Romy en Neron vijf jaar verder en starten ze in de Z-dressuur. “Hij is van een pupje in een volwassen vent veranderd. We bleven vrij lang in de M1 hangen. Ik was onzeker en groette dus een jaar lang steeds af. Toen ik ging trainen bij Peggy Vermaat, zijn we wel door de M heen gevlogen. Ik krijg hele goede begeleiding en heb meer zelfvertrouwen gekregen.”

Het doel van Romy is om nog bij de junioren te starten. “Ik ben nu zeventien dus ik hoop dat we dat nog halen. Daarvoor moeten we nog de Z2 met een winstpunt voor halen. Als alles zo doorgaat, dan moet dat lukken. Hoe dan ook ben ik erg trots op Neron en zou ik hem voor geen goud kwijt willen.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

DSC_3874 sized
12109270_1508240726161182_8627863846964330931_n