DSC07300
DSC07300

Paradepaardje: ‘Unique heeft mij mijn vertrouwen teruggegeven’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Unique, een brave KWPN’er.


 “Twee jaar geleden had ik de angst in mijn benen door een gemene val van mijn toenmalige paard. Dat was heel lief in de omgang, maar met rijden was hij heel onbetrouwbaar en wispelturig. Je wist nooit wanneer hij zou gaan bokken. In mei 2015 ging het goed mis, waarop ik met pijn in mijn hart mijn paard na drie jaar besloot te verkopen”, begint Marleen Berhard haar verhaal.

Grote ogen


“Na een maand zonder paard ging ik toch weer rondkijken. Ik kwam op Marktplaats de toen 14-jarige Jazz-ruin Unique tegen. Ik ging bij hem kijken en was meteen verkocht. Ik viel voor zijn mooie grote eerlijke ogen. En de rust die hij uitstraalde.”

Eerste keer op een paard


Op de rug van Unique kruipen was een bijzonder moment voor Marleen. “Unique was het eerste paard waar ik na mijn herstelperiode weer op reed. Hij heeft mij alle vertrouwen weer terug gegeven.” Ze heeft geen moment spijt van haar aankoop. “We hebben samen een hele hechte band. Hij is zo ontzettend lief. Hij mag zeker blijven en bij mij oud worden!”

Bokken of rennen


Zijn eerlijke en betrouwbare karakter is goud waard voor Marleen. “Hij wil altijd werken en laat me nooit in de steek. Toen ik bijvoorbeeld voor de eerste keer op wedstrijd ging, was ik erg bang dat hij zou gaan bokken of rennen. Of bij ieder geluidje zou schrikken. Die angst had ik bij mijn vorige paard. Maar Unique was zo ontzettend lief en braaf, we hadden meteen onze eerste winstpunt binnen. Ondanks dat het geen sufferd is kan ik van hem op aan.”

Knap


“Unique is heel knap. Hij heeft een klein hoofd en grote eerlijke ogen. Hij is heel donkerbruin en met 1.72 m. Ik rijd voornamelijk dressuur en wedstrijden met hem. Af en toe maken we een buitenrit en een keer in de week gaat Unique aan de longe. Mijn doel is om met hem Z-dressuur te worden. Momenteel starten we in de L2 en we mogen al naar de M1, dus we zijn goed op weg.”

Speels


“Op stal is Unique heel rustig. Ik kan uren met hem bezig zijn. Wassen, poetsen, scheren of vlechten: hij vindt het allemaal geen probleem.” Unique is daarnaast erg speels, vertelt Marleen. “Hij staat vaak met zijn hoofd te draaien van joligheid en af en toe lijkt het net een pony in zijn gedrag.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? En dan een met een bijzondere, niet alledaagse kruising? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.


Bron: Bitmagazine.nl
DSC07313
DSC07298