Transformatie Dietse
Transformatie Dietse

Transformatie: Dietse

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Fries Dietse werd geboren met een X-stand van de achterbenen waaraan hij als veulen is geopereerd. Inmiddels is hij zes en heeft hij dankzij veel geduld en training al de L2-dressuur bereikt.


Op 25 juni 2009 werd Dietse bij Kimberly de Jong thuis geboren. Dietse werd geboren met X-achterbenen en toen hij drie maanden uit was, bleek dat hij een operatie nodig had. “De operatie was bijzonder, omdat hij nooit eerder aan de achterbenen uitgevoerd was.” De operatie slaagde en Dietse werd zelfs goedgekeurd voor de sport. “Dietse loopt netjes in takt, maar maakt wel korte passen,” aldus Kimberly.

“Het inrijden ging redelijk goed maar het duurde erg lang voordat we de rechtergalop erin hadden. Hij sprong simpelweg niet aan en kon het gewoon nog niet. Zelfs in de weide zagen we hem zo nooit galopperen.” Kimberly besloot Dietse een maand op de wei te zetten, waar hij dag en nacht met zijn moeder stond, zodat hij volledig uit kon groeien. “Hij kwam terug van het land en kon ineens de rechtergalop. Dat was hij bizar, er leek wel of er een knop om was gegaan. Ik dacht: dan gaat een B-proef zeker wel lukken.”

“Hij blijft kort in zijn passen en de middenstap is ons grootste struikelblok.” Maar de combinatie is inmiddels wel in de L2 gestart en krijgt van de jury goede punten. “Dietse liep er als veulen maar zielig bij, maar is inmiddels een stoer en trots paard.” Dietse en Kimberly doen het goed in wedstrijdsport, maar wisselen het trainen af door ook buitenritten te maken. “Ik heb echt een blij paard en na de lange weg die we afgelegd hebben, kan ik als ik met hem bezig ben alleen nog maar genieten.”
image7
image9