Transformatie Frizzle
Transformatie Frizzle

Transformatie: Frizzle

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. KWPN’er Frizzle was een paard dat in zijn schulp zat en zich afsloot van de buitenwereld, maar Lotte van Duivenboden heeft met hem een sterke vertrouwensband op weten te bouwen die hen tot de Z1-dressuur bracht.


Lotte van Duivenboden moest eigenlijk nog niet aan een nieuw verzorgpaard denken toen zij vijfenhalf jaar geleden kennis maakte met Frizzle. “Mijn instructrice belde me op: ze had een leuk verzorgpaard gezien en mijn toenmalige verzorgpony was inmiddels wel aan het einde van zijn sportcarrière.” Lotte besloot toch te kijken. “Ik wist niet wat ik van hem moest denken. Hij was een teruggetrokken dier en ik begreep dat in de voorafgaande periode al negen mensen niet met hem overweg konden.” De bijrijdster van Frizzle was daarom met vrijheidsdressuur begonnen: iedere keer moest ze zijn vertrouwen winnen voordat ze op zijn rug stapte. De eerste keer keek Lotte alleen toe. “Ik was niet meteen enthousiast: je kon bijna niets met hem.”

De tweede keer dat ze bij hem ging kijken, reed Lotte voor het eerst met Frizzle en was ze meteen verliefd. “Ondanks alle verhalen voelde hij heel vertrouwd.” Eén keer per week mocht Lotte met Frizzle gaan rijden. “Het ging erg moeizaam: hij was bang voor alles en iedere keer moest ik met vrijheidsdressuur beginnen. Zodra ik merkte dat hij open stond voor mij kon ik pas opstappen.” Lotte verzorgde Frizzle een maand of vier toen hij zijn andere bijrijder er steeds vaker afgooide. Frizzle vertrouwde haar niet meer en zij besloot uiteindelijk om met hem te stoppen.

“Bij mij was er echter niets aan de hand en omdat mijn andere verzorgpony een blessure had, had ik zelfs de kans om hem zes weken op proef te nemen. Frizzle kwam bij mij op stal en ik ging dagelijks met hem aan de slag.” Sindsdien is Frizzle nooit meer bij Lotte wegegaan, want zij besloot hem te kopen. “Ik werd veel door anderen gewaarschuwd, en natuurlijk heb je de verhalen wel in je achterhoofd zitten. Maar zoals hij in de verhalen was, zo was hij nooit bij mij. Ik nam iedere week les en was nooit strak in mijn hand: dat hield hem rustig.” Inmiddels zijn Lotte en Frizzle vijf jaar verder en starten de twee in de Z1-dressuur. “Hij is vijftien jaar, maar het gaat zo goed dat hij eruit ziet en zich gedraagt als een zevenjarige.”

Frizzle is en blijft een sensibel paard. “Het is een heet paardje, je kan hem heel gek maken. En hoewel hij snel schrikt, blijf ik altijd rustig en dan doet hij verder niets geks. Ik rijd zonder zweep want dat is bij hem niet alleen onnodig, hij raakt al gestrest zodra hij ‘m ziet.” De allergrootste verandering die Frizzle doormaakte was dat hij een sterke vertrouwensband met Lotte heeft gekregen waardoor ze nu zonder stress kunnen rijden. “Vroeger kon ik niet eens even aan mijn neus jeuken, of ik was hem al kwijt. Nu is hij overal aan gewend en gaan we zelfs alleen naar buiten. Dat hij mij volledig vertrouwt is de allergrootste verandering.”

Lotte gaat regelmatig met Frizzle op wedstrijd. “Ik probeer elke maand te gaan, maar wil hem niet overbelasten. Omdat hij zo sensibel is wil ik hem niet te vaak laten pieken. Hij moet ook eens kunnen ontspannen tijdens bijvoorbeeld een buitenrit. Frizzle gaat nooit meer weg: hij is een toppaard en iedere keer als ik hem zie ben ik ontzettend trots.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

_JB_2930
1173638_628103157273307_8027784947857386593_n
1981884_622801594470130_204241720_n
12717957_975763965840556_4222001353937632057_n
image1.PNG