Transformatie Wiske
Transformatie Wiske

Transformatie: Wiske

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Fries Wiske veranderde door training en een passend rantsoen van een dik paard in een echte spierbundel die Reservekampioen van kring Groene Hart werd.


Romy Maas zocht precies een jaar geleden een paard om in de wedstrijdsport uit te brengen. Via haar instructrice kwam ze terecht bij iemand die vroeger Friezen fokte en nog wat paarden had staan. “Eén van deze paarden was Wiske. Ze stond bekend als een gevaarlijk paard waar eigenlijk niemand op durfde te rijden. Ik wilde haar een kans geven en nam haar mee naar onze eigen stal.” Wiske was in ieder geval een paard met een beetje pit, zo redeneerde Romy. “Mijn eigen Fries was wat pragmatisch, deed wat hij moest doen. Dus ik zag het als een leuke uitdaging.”

Romy longeerde Wiske eerst een maand of twee. Dit bouwde ze op: “Eerst longeerde ik maar een minuut of tien, uiteindelijk twintig minuten en na verloop van tijd kon ik er ‘ns een keer op.” Vanaf dat moment hielp de instructrice van Romy ook, want Wiske bleek inderdaad niet altijd even makkelijk en Romy lag er zodoende ook een aantal keer naast. Wiske bleek voor haar acht jaar ook nog erg groen. “Ze wist niet wat een trailer was, we oefenden op vreemd terrein en in een binnenbak. Ik was iedere dag wel met haar in de weer om haar aan alles te laten wennen.”

Qua uiterlijk is Wiske het meest veranderd. “Ze heeft een typische sterke Friese nek gekregen en is goed bespierd. Ze is nu ook veel meer gewend aan alles dan voorheen: we kunnen nu gewoon met haar op wedstrijd waarbij ze weet wat een trailer is, hoe het is om op vreemd terrein te zijn en ze weet hoe het is om regelmatig te trainen.” Door de training kan Wiske haar energie kwijt en is dus veel rustiger geworden. “Ze was voorheen wel eens een bommetje: de spanning bouwde zich op en kwam er dan in één keer uit. Door de regelmatige beweging is dat weggeëbd.”

Wiske en Romy begonnen met B-proeven en starten inmiddels in de L. “We zijn tijdens de kringkampioenschappen Reservekampioen van het Groene Hart geworden en mochten dus starten op de Zuid-Hollandse kampioenschappen.” De eigenaar van Wiske komt ook bij de wedstrijden kijken. “Het kan zijn dat ze binnenkort verkocht wordt, maar ik denk dat dat nog eventjes duurt. Ik vind het voor nu heel leuk en ben ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om met haar aan de slag te gaan.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

IMG_20150707_232427
IMG-20151213-WA0002-1