Transformatie Armanda
Transformatie Armanda

Transformatie: Armanda

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. KWPN’er Armanda werd veertien jaar geleden gered van de slacht om nog van haar oude dag te genieten. Inmiddels is ze 34 jaar oud en nog altijd een vrolijk en energiek paard.


Roel Nijholt kocht zijn paard Armanda veertien jaar geleden. Hij ging destijds vaak mee naar het paard van een vriendin en kreeg daardoor ook zin om zelf een paard te verzorgen. “De eigenaresse van de stal had nog een paard staan en zei: ‘Ga die maar verzorgen, dan ben jij ook lekker bezig.’ Zo heb ik haar drie jaar verzorgd en af en toe gereden.” Armanda bleek een oude fokmerrie en werd aan deze stal verkocht toen zij niet meer drachtig werd. “Na drie jaar moest Armanda weg van deze stal: ze zou verkocht worden of naar de slacht gaan.” Maar met de leeftijd van Armanda en haar slechte kruisbanden was de kans erg groot dat Armanda bij de slacht zou belanden. “Ik vond haar te goed om haar af te laten maken, dus besloot ik haar samen met Tamara te kopen.”

“Ik was al blij als Armanda een goede oude dag zou hebben. Ze had inderdaad wat last van ouderdomskwalen zoals artrose aan haar voorbenen. We behandelden dit met Primeval en zetten haar een tijdje op de wei. Na een half jaar zaten we er voorzichtig weer op en begonnen we met rustig opbouwen. Na vijf jaar konden we met dit middel stoppen en nu doet ze het zonder hartstikke goed.” Inmiddels is Armanda 34, maar gaat ze nog steeds iedere week het bos in, op andere dagen wordt ze gelongeerd. “Stilstaan is achteruitgang, we houden rekening met haar leeftijd maar blijven wel lekker bezig.”

Armanda’s grootste verandering is niet alleen dat zij er qua karakter jonger op is geworden, maar ook dat zij er lichamelijk nu beter aan toe is dan jaren geleden, ondanks haar hoge leeftijd.  “Ieder jaar laten we haar helemaal controleren door de dierenarts. Toen de dierarts twee jaar geleden bij ons op stal kwam voor Armanda, belde hij ons met de vraag of de leeftijd van Armanda wel klopte. Ze was 32, de leeftijd was goed. ‘Dat kan niet,’ zei de dierenarts. ‘De waardes zijn te goed.’”

Roel en Tamara hadden niet verwacht dat Armanda het nog zo goed zou doen en genieten nog van iedere dag dat ze bij hen is. “Je houdt wel goed in je hoofd dat het een keer afgelopen kan zijn. Wij hebben wel zoiets van: ze heeft een mooi leven gehad. We gaan het mooi afsluiten. Ze wordt niet door Rendac opgehaald maar apart gecremeerd en netjes opgehaald. Dat is ze helemaal waard.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

DSC_9424
IMG_1278