Transformatie Lana
Transformatie Lana

Transformatie: Lana

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Haflinger Lana, die van een zwaarlijvige en eigenwijze pony in een lieve en werkwillige knuffelkont veranderde.


Odrada Degeest was al een tijdje op zoek naar een nieuw verzorgpaard. Via Kapaza, de Belgische variant van Marktplaats, kwam Odrada in contact met een oude bekende. Hij zocht nog een verzorger voor een tien jaar oude Haflingermerrie. Het beestje zou wat koppig zijn en beweging nodig hebben. “Ik dacht bij mezelf: ‘natuurlijk, waarom niet’ en nam een kijkje. Ik was verbaasd, want dit paard was echt te dik. De eigenaar legde me uit dat er nooit iemand was gevonden om met haar te mennen en dat ze zodoende al een jaar stil stond. De vorige verzorger reed wel wat, maar deed alleen de basis aan een touwhalster.” Odrada zag in Lana een uitdaging en besloot haar te gaan verzorgen.

Lana bleek een pony die niet reageerde op de hulpen, alleen maar oog had voor eten en niet sneller ging dan een kort drafje. “In het begin was ze niet altijd een vriendelijk paard. Ik heb haar eerst manieren bijgebracht, zo moest ze bijvoorbeeld leren mijn persoonlijke ruimte te respecteren.” Vervolgens longeerde Odrada haar een periode en uiteindelijk konden ze het rijden opbouwen. “Ik had een trainingsprogramma waarmee ik haar conditie opbouwde. Ik deed dat door middel van buitenritten en probeerde langzaam maar zeker steeds wat kilometers verder te komen. Zo zijn we van vijf naar uiteindelijk veertig kilometer gegaan. Geregeld ga ik ook dressuurmatig met haar aan de gang. Het is namelijk ook op buitenritten belangrijk dat zij haar rug goed gebruikt.”

Tijdens haar zoektocht naar wat extra hulp kwam Odrada de filmpjes van Warwick Schiller, een paardentrainer in de Verenigde Staten, tegen. “Ik kende zijn methode niet, maar het sprak me direct aan. Ik keek voorheen filmpjes van Parelli, maar zag eigenlijk alleen filmpjes van paarden die het in één keer goed deden. Deze trainer pakte een paard uit het publiek en loste daarmee problemen op.” Odrada was zo geïnspireerd dat ze al zijn filmpjes keek en uiteindelijk een clinic bijwoonde in België.

“Ik was best zenuwachtig, want hoewel ik al zijn filmpjes gekeken had, was ik nog nooit op een wedstrijd of clinic geweest met Lana. Hij heeft me die dag heel goed geholpen.” Sinds de clinic is het Odrada duidelijk hoe ze de problemen die ze had kan oplossen en ging Lana’s conditie met sprongen vooruit. “Mentaal is ze ook erg opgeknapt, in het begin was ze altijd wat suffig. Nu is het echt een blij paard, erg nieuwsgierig en met veel karakter.” Odrada en Lana werken nu naar een endurancewedstrijd toe. “Ik hoef niet heel goed te worden, maar het lijkt me gewoon ontzettend leuk om op deze manier te laten zien dat Lana een paard is dat lekker in haar vel zit en graag werkt.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

20140809_1953
DSCI0188