Transformatie Heaven
Transformatie Heaven

Transformatie: Heaven

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Heaven veranderde van een gespannen draver in een lief en betrouwbaar recreatiepaard.


Anik Visscher kreeg haar draver Heaven toen ze vijftien jaar was. “Hij kwam net van de baan in Drenthe en stond op de handelsstal waar mijn verzorgpaard stond. Hij bleek niet geschikt voor de drafsport omdat hij er te gestrest en gespannen van werd. Toen ik hem voor het eerst zag dacht ik: dat lelijke eendje, die wil ik. Bovendien zocht ik een paard waarmee ik een band op kon bouwen, ik hoefde niet per se het beste dressuurpaard.”

Anik en Heaven hadden niet meteen een klik, maar Heaven knapte wel op en de band tussen de twee groeide. “Maar na twee jaar werd hij regelmatig kreupel en na veel onderzoeken bleek dat hij artrose in zijn spronggewricht had. Het was een drama en ik dacht dat ik hem kwijtraakte.” Als gevolg van de artrose werd Heaven ook opstandig. “Hij bokte en tijdens buitenritjes ging hij steigerend terug naar stal.” Anik besloot om met Heaven vanaf de grond te gaan werken en verhuisde hem bovendien naar een andere stal. “Vorig jaar zijn we verhuisd en sindsdien gaat het echt de goede kant met hem op. Hij heeft nu veel meer bewegingsvrijheid: hij staat altijd buiten: de paddock of met zijn vriendjes in de wei. Zijn karakter en zijn houding zijn in de goede zin veranderd.” Anik heeft op deze nieuwe stal ook geleerd om op een andere manier met Heaven om te gaan. “Ik heb ooit leren rijden met trekken en schoppen, maar de mensen op deze stal hebben me geleerd om naar mijn paard te luisteren.”

Anik heeft haar band met Heaven zo rustig aan opnieuw opgebouwd. “De stal is op Callantsoog dus ik ging met hem aan de hand naar de duinen en het strand. Dat deden we echt met zijn tweeën, zodat we alle aandacht voor elkaar hadden.” Heaven is sindsdien ook en stuk meer ontspannen met rijden. “Ik let op mijn houding en zit waardoor Heaven nu ook niet meer met zijn hoofd hoog in de lucht loopt. Ik rijd hem nu voorwaarts en met een ontspannen hals.”

“De grootste verandering is hoe ontspannen we nu een buitenrit kunnen maken. Eerst was dit een drama met veel stress en nu kunnen we twee uur lang samen op een ontspannen buitenrit. Je ervaart dan pure rust.” De volgende stap is om een wedstrijd te starten. “Ik wil graag kijken hoe hij daar met spanning omgaat. Ik hoef geen eerste plek, maar het is fijn als hij op wedstrijd ook rustig kan zijn. Daarna gaan we met trailerladen aan de slag en ooit zou ik wel endurance met Heaven willen proberen. Dravers hebben namelijk en goed uithoudingsvermogen en Heaven vind buitenrijden leuk. Dan komt het trailer laden ook weer goed van pas!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

20150308_103250
20150930_172744