Transformatie Nash
Transformatie Nash

Transformatie: Nash

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Haflinger Nash ging als sterke en sociale jaarling de opfok in, maar kwam er mager en schrikkerig uit. Inmiddels is hij weer een vrolijk paard.


Gail Duijsens wilde altijd al graag zelf een veulen fokken. Toen het moment daar was, ging ze opzoek naar een geschikte hengst en uiteindelijk werd Nash geboren. “Met vijfenhalve maand hebben we Nash al afgespeend, omdat hij een dondersteen en lastig voor zijn moeder was. Nash heeft het eerste jaar in een gemengde kudde gestaan en ging daarna naar de opfok.”

Nash kwam in het land te staan bij een fokker van Arabieren en Quater Horses. “Via een kennis kwam ik daar terecht. Zij stond daar ook met de veulens en het was een prima stal.” In het begin ging het erg goed met Nash. Hij stond altijd samen met zijn halfbroertje en werd regelmatig in een andere weide gezet. Helaas bleef het niet zo. “Op een winterdag ging ik kijken en trof ik mijn jaarling onder de mest en modder aan.” Hoewel Nash er niet florissant uit zag, was hij nog niet bijzonder mager en besloot Gail dat hij er van de zomer, als de weide droog was, er beter uit zou zien.

“Ik ging zo’n twee keer per maand langs bij Nash. De eigenaren van de opfok zorgden voor de hoefsmid, inentingen, het eten en het poetsen.” Naarmate het weer voorjaar werd, knapte Nash echter niet op. “Op een dag belde de kennis die haar paarden ook bij deze fokker had staan op. Ook zij zag dat het niet goed ging met de paarden en zo besloten we onze paarden weer naar huis te halen.” Gail herenigde moeder en zoon en liet Nash bovendien ruinen. “Omdat Nash een Haflinger met Arabisch bloed is, wilde ik hem laten keuren in Duitsland. Nu was het echter belangrijk dat Nash na deze periode weer de oude werd.”

Nash zijn vrolijke en ondeugende karakter kwam weer terug, toen hij opknapte. “Qua karakter was hij zeker niet de makkelijkste, hij was echt een ‘draak’. Maar ik wilde hem eerst beleren om te zien wat er van hem zou worden.” Dat pakte goed uit: “Hoewel hij druk blijft, pakt hij het leuk op.” Gail rijdt regelmatig dressuurwedstrijden met haar Haflinger. “Vanwege zijn leeftijd ga ik nog niet te vaak op wedstrijd, maar als we gaan dan zorgen we dat we een proef van kwaliteit neerzetten.” De grootste transformatie die Nash doorgemaakt heeft, zit ‘m in zijn karakter. “Hoewel hij als braaf en sociaal paard de opfok inging, kwam hij er schuw uit. Sinds ik weer met hem bezig ben, is hij een vrolijk paard dat het heerlijk vindt om te dressuurmatig aan de slag te zijn. Een prachtige Kür op muziek kunnen rijden, dat is mijn droom!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

DSC_0255
Screenshot_2015-08-30-20-37-43
Screenshot_2015-08-30-20-37-432
DSC_0255