Transformatie Donny
Transformatie Donny

Transformatie: Donny

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Arabo-Fries Donny veranderde van een jong paard dat nog maar weinig van de wereld had gezien in een nuchter en vrolijk paard voor jong en oud.


Toen Merel Spekman naar een nieuwe stad verhuisde en haar oude hobby weer oppakte, kwam ze via Bokt in contact met Franka, iemand die paarden beleerde en daarbij wel hulp kon gebruiken. Toen Merel en Franka een jaar samenwerkten, gingen ze opzoek naar een nieuw paard. “Mijn instructrice wees me op een Arabo-Fries die bij een boer in de buurt stond. Het vorige paard kwam daar ook vandaan. In eerste instantie was ik zelf niet voor een Fries gegaan, maar we waren toch nieuwsgierig. Toen we daar aankwamen troffen we een hoopje ellende aan: Donny was pas drieënhalf en stond altijd in stal omdat hij nog hengst was.” Merel en Franka gaven Donny aandacht: poetsen, kriebelen en tegen hem praten. Hij genoot daar dusdanig van dat Franka en Merel besloten Donny een tweede kans te geven.

“We voerden hem bij en lieten hem op krachten komen. Ook werd hij gecastreerd zodat hij met de kudde naar buiten kon.” In een jaar tijd knapte Donny helemaal op. Toen de eigenaar van Donny kwam kijken hoe het met hem was, besloot hij dat Donny goed was opgeknapt en het werk er voor Merel en Franka opzat. “Mijn hart brak bij het idee dat Donny verkocht zou worden. Ik had hem beloofd dat hij een goed leven zou krijgen en was ook aan hem gehecht geraakt. Dus ik besloot om Donny te kopen.”

Donny is inmiddels alweer drie jaar van Merel. Ze rijden dressuurmatig op L1-niveau en doen ook mee aan de kringkampioenschappen. “Donny heeft het in zich, hij wil zó graag voor je werken. Ik zie ook dat alle liefde en tijd die ik erin heb gestoken, dubbel en dwars terugkrijg van hem.” Voor de afwisseling springt Merel weleens met Donny, maar hij blinkt meer uit in dressuur. “Omdat er Arabisch bloed inzit, heeft hij toch een actief achterbeen. Eigenlijk heeft Donny de gangen van een KWPN’er met het uiterlijk van een Fries.” Donny ontwikkelde de afgelopen jaren een goede bespiering over zijn hele lichaam. In de toekomst wil Merel verder komen in de dressuur. “Ik overhaast niets en wil netjes alle winstpunten halen voordat ik doorstroom naar het volgende niveau. Ik vind het rijden van de wedstrijden zelf heel leuk, maar het is ook belangrijk dat we op het tempo van Donny gaan.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.