Transformatie Amadeus
Transformatie Amadeus

Transformatie: Amadeus

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. De schimmel Amadeus veranderde van een onzekere jaarling in een mooi en succesvol paard.


In januari 2006 verloor Thirza haar paard Jamaika. Om de paarden niet te hoeven missen besloot ze om op de stal van haar vriendin een paar paarden te verzorgen. “Die vriendin had een jaarling staan en zocht eigenlijk wel een maatje daarvoor. Zo kwam ik op het idee om voor een jaarling te gaan kijken.” Met een beperkt budget keek Thirza wat rond op internet. “Ik kwam Amadeus tegen. Een leuke schimmel van een jaar voor niet veel geld. Ik besloot te gaan kijken.” Amadeus zag er niet goed uit en liep wat stijf. “Maar naarmate hij langer in beweging was, werd hij losser. Hij sprak mij aan door zijn rustige karaker. Hji was heel relaxt.” Thirza waagde de gok en nam Amadeus mee.

“Eenmaal thuis ben ik wel voor gek verklaard, want hij zag er als jaarling niet mooi uit. Toen hij groot genoeg was heeft mijn zus hem ingereden omdat ik zwanger was. Hij zette geen stap verkeerd en ondanks mijn zwangerschap wilde ik wel heel graag een keer op zijn rug zitten. Hij was net zo rustig als altijd.” Na de bevalling vond Thirza het wel moeilijk om weer te gaan rijden. “Ik wil niks missen van mijn zoon en dat maakt je toch banger. Het heeft lang geduurd voordat ik weer durfde te rijden, maar Amadeus heeft me tijdens dit proces wel het vertrouwen gegeven.” Twee jaar terug zijn Thirza en Amadeus voor het eerst dressuurwedstrijden gestart. “We starten vijf keer per jaar en rijden nu op M1 niveau.”

Typerend voor Amadeus is zijn karakter. “Dat rustige is altijd gebleven. Hij is wel speels, maar hij vind alles gewoon goed en geeft je veel vertrouwen. Amadeus is echt mijn beste vriend en bovendien heel lief voor mijn zoon.” Qua bouw is Amadeus natuurlijk ontzettend veranderd. “Jaarlingen zijn nooit echt mooi, maar Amadeus was gewoon mager. Zijn hals kwam gek uit zijn borst en hij stond stijl op zijn hoeven. Nu is hij helemaal uitgegroeid en heeft hij de juiste bespiering.”

Thirza wil heel graag verder gaan trainen en wedstrijden rijden. “Vroeger had ik wel eens de droom om tot de Z-dressuur te komen. Dat komt nu ineens wel dichtbij. Ik hoop dat het lukt, maar ik heb de tijd met hem.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie amadeus