Transformatie Yentl
Transformatie Yentl

Transformatie: Yentl

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. De Fries Yentl veranderde van een groen en jong paard in een echte krachtpatser.


Drieënhalf jaar geleden kochten Esther van Eijl en haar stiefmoeder het vijfjarige Friese paard Yentl. “Samen met mijn stiefmoeder was ik op zoek naar een paard. We wilden het liefst een jong paard en zij vindt Friezen mooi. We hadden al bij verschillende paarden gekeken, maar toen we bij Yentl kwamen hadden we allebei zoiets van ‘O, die is leuk’. We reden en poetsten haar en zijn daarna ook nog een paar keer wezen kijken, maar de klik bleef.”

“Op het eerste gezicht was ze een heel vriendelijk paard, ook in de omgang en voor een vijfjarig dier was ze heel lief.” Maar Yentl was nog groen en veel dingen waren lastig. “Heel veel dingen vond ze moeilijk maar ze deed goed haar best. Toen we haar net hadden zat er nog geen rem op en liep ze heel erg scheef. Haar hoofd droeg ze altijd links en voor een Fries had ze een dunne nek. We verhuisden op een gegeven moment ook naar een andere stal zodat we een binnenbak hadden en in de winter door konden trainen.”

Samen met een instructrice leidden Esther en haar stiefmoeder Yentl op. “Beiden hadden we één keer in de week les. In het eerste half jaar werkten we er naartoe dat we ook goed konden sturen, remmen en galopperen. Op de nieuwe stal gingen we verder met inbuigen en startte ik wedstrijden. Met het jurycommentaar gingen we dan weer aan de slag. Inmiddels rijden we L-proeven.”

“De grootste verandering is dat zij onder het zadel veel fijner te rijden is. In het begin liep ze met haar hoofd in de lucht, nu geeft ze na en kun je haar veel beter sturen. Ze is een veel vrolijker paard en ook beter opgevoed.” Esther heeft wel interesse om wedstrijden te blijven rijden. “Ik vind het leuk en kijk hoe ver ik kan komen. Maar we kunnen ook heerlijk buiten rijden met Yentl, dus het belangrijkste is dat we plezier met haar hebben en dat ze de rest van haar leven bij ons kan zijn. Ik vind het geweldig om voor haar te kunnen zorgen en ben mijn stiefmoeder dan ook erg dankbaar dat we Yentl kunnen hebben.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie yentl
transformatie yentl