Transformatie Lisa, Delianne de Waal
Transformatie Lisa, Delianne de Waal

Transformatie: Lisa

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Lisa, die van een trouwe manegepony in een stralend recreatiepaard veranderde.


Delianne de Waal kocht de New Forest Lisa over van de manege waar ze jarenlang had gereden. “Ik kende Lisa al tien jaar. De laatste vier jaar reed ik ook altijd op haar in mijn lessen. Toen stopte de manege en werden de paarden verkocht.” Maar dat betekende niet het einde van de band tussen Lisa en Delianne. “Ik wist meteen dat ik haar wilde kopen. Ik was al een aantal jaar aan het nadenken over een eigen paard. Toevallig was ik nu ook klaar met school en had ik een baan, dus de tijd was perfect en sinds maart dit jaar is ze van mij.”

Het zat dan ook meteen goed tussen de twee. “De klik was er, ik kende haar al goed. Haar bijzondere karakter sprak me aan. Ze kon heel koppig zijn, maar zodra je haar beter leerde kennen was ze super lief. In de lessen deed ik van alles met haar: dressuur, springen en we gingen ook naar buiten. Ze kon van alles.” Delianne had die laatste jaren op de manege ook een fijne instructeur. “In de lessen werkten we ook al veel aan haar spieren en haar lenigheid. Toen ik haar kocht ben ik daarmee verder gegaan.”

Delianne deed veel grondwerk met Lisa. “Ze ontwikkelde meer bespiering. Ik gaf haar een eczeemdeken waardoor ze nu van haar schuurplekken af is een mooie vacht heeft. Ze straalt echt.” Ook qua karakter is Lisa veranderd. “Ze was altijd al een lieve pony, maar op de manege kon ze wel een beetje nukkig zijn. Door de drukte van spelende kinderen en verschillende ruiters was ze niet altijd blij als je in haar stal kwam en keerde ze soms haar kont naar je toe. Nu is dat gewoon helemaal weg, omdat ze meer rust heeft gevonden.” Deze verandering gebeurde al vrij snel na de verhuizing. “Haar lieve en wat onzekere karakter kwam nu ineens naar boven. Ze zoekt nu veel meer contact met je dan voorheen.”

Delianne is Lisa daardoor alleen maar leuker gaan vinden. “Lisa is slim en pikt dingen snel op. Ik ben ook begonnen haar wat trucjes uit de vrijheidsdressuur te leren. De grootste verandering is toch wel hoe ze eruit ziet: ze heeft een glanzende vacht en is een sterk dier.” Delianne wil graag doorgaan met de vrijheidsdressuur. “Ze vind het leuk en kan al knielen, de jambette, steigeren en als ik met mijn vingers draai, dan draait ze om. Mensen vinden het heel leuk om te zien hoe ik met haar train, dus misschien dat ik ooit nog wel een demonstratie wil geven.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie lisa