Transformatie Celeniek
Transformatie Celeniek

Transformatie: Celeniek

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. KWPN’er Celeniek werd door veel vertrouwen en training een ontspannen paard.


In november 2014 reed Lisa Bergwerff vanuit Ridderkerk naar Limburg om bij haar aanstaande paard te kijken. Ze was al een tijdje opzoek naar een nieuw paard en besloot ook eens bij een meer ervaren paard te kijken. “Toen ik haar zag was ik meteen verliefd op haar koppie, maar ik liet het nog even rusten. Maar omdat ze door mijn hoofd bleef spoken besloot ik te gaan kijken. Toen ik daar aankwam was ze niet volop in training, maar ik keek daar doorheen en zag alleen maar hoe leuk ik haar vond.”

Daar aangekomen merkte ze dat Niek erg kalm was. “Met rijden was ze wel goed aan het been. Toen zij een keertje schrok zette ze alleen maar een stapje opzij. Ze was eigenlijk een heel braaf paard.” Niek kwam door de keuring heen en zodoende was ze van Lisa. “Ik ging met Niek aan de gang zodat ze meer op gewicht kwam en ook sterker werd. Ik voerde haar rustig aan bij met onder andere slobber. De osteopaat keek haar om de paar maanden na want ze was wat scheef.” Niek was zeven jaar toen Lisa haar kocht, inmiddels is Niek acht jaar oud en starten ze ook wedstrijden. “Vorig jaar april reden we onze eerste wedstrijd en inmiddels hebben we vijf winstpunten in de L1.”

Af en toe heeft Niek nog wel haar buien. “Niek kan zich afsluiten als ze gespannen raakt. Ze keert dan in zichzelf en is niet meer bereikbaar. Als je been geeft reageert ze niet en blijft ze alleen maar op haar plaats wiebelen. Ik ben consequent, maar het is ook belangrijk dan heel rustig te blijven.” Niek is verder een erg blij paard. “Ze is heel ondeugend geworden, dat zie je al aan haar koppie! Ik weet dat ze geen topsportpaard is, maar toch hoop ik in de toekomst het Z te bereiken. Op dit moment ben ik bezig met galopwissels en dat pakt ze al heel goed op. Maar ik heb er geen haast mee en wil dat het op haar tempo gaat, bovendien ga ik het afwisselen met vrijheidsdressuur en een sprongetje. Doordat ze aan één oog blind is, is ze soms erg schrikachtig of twijfelt ze. Maar inmiddels vertrouwt ze erg op mij en voel ik hoe ze zich op mij focust. Ik denk dat we hierdoor een extra sterke band hebben.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

12191047_985640731503829_4826816429685308426_n