transzohra
transzohra

Transformatie: Zohra

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van de introverte, verlegen merrie Zohra, die inmiddels veranderd is in een lieve maar pittige dame die Marlies voor geen goud zou willen missen.


Omdat Marlies de Wit dieren graag een tweede kans geeft, ging ze bij verschillende paardenopvangadressen kijken toen ze een paard zocht. “Op één van de websites kwam ik een foto tegen van een paardje dat er heel gespannen uitzag. ‘Zohra’, stond eronder. Niks voor mij, dacht ik toen. Een week later zag ik op de Facebookpagina van de opvang een foto van een prachtig paard. Het bleek om diezelfde Zohra te gaan maar nu was ik op slag verliefd. Ik ging kijken en zoals de eigenaar van de opvang vertelde was ze erg introvert, net als ik. Ondanks dat ‘de klik’ er niet direct was, was ik toch weg van dit paard. Niet lang daarna heb ik het contract getekend om Zohra te adopteren. Direct daarna liep ik met trillende handjes naar het weiland toe om haar voor de eerste keer als mijn eigen paardje te knuffelen. Van Zohra hoefde dat niet zo nodig, maar schoorvoetend liet ze het toe.”

“Twee weken later kwam ze bij mij thuis, maar wat was ze ineens veranderd! Ze was een stuk magerder en maakte proppen van haar hooi. Op zich was dit verklaarbaar omdat ze al wat kiezen miste, maar ik vond het toch vreemd dat ze zo mager was geworden. Omdat ze netjes was ontwormd, besloot ik de tandarts erbij te halen. Die ontdekte dat er drie kiezen erg los zaten. Hij kon er ééntje zelfs uitpakken zonder te hoeven sederen. Hij zag ook dat ze een stuk ouder was dan haar paspoort aangeeft. Dit alles was niet aan de opvang te wijten, ze waren daar heel goed voor de paarden. Ondertussen weten we dat ze inderdaad minimaal 22 jaar oud is. Drie kiezen en met heel wat ongemak minder begon Zohra langzaamaan op te knappen.”

“Toch had de verhuizing mentaal ook wel een impact op haar gehad. Ze liep braaf mee en deed geen rare dingen, maar om nou te zeggen dat ze er zichtbaar plezier in had... nee, niet vaak. Ze was afstandelijk en ik begon zelfs te twijfelen of ik er wel goed aan had gedaan om haar mee naar huis te nemen. Ik besloot vrijheidsdressuur met Zohra te proberen. Dat vond ze, zodra ze doorhad wat de click betekende, geweldig leuk en werd bloedfanatiek. Inmiddels kan ze iets vastpakken op commando, de jambette (haar favoriete kunstje), en we zijn langzaam aan het proberen te buigen. Ook ben ik begonnen met grondwerk volgens de methode van Chris Irwin. Sindsdien zie ik een enorm verschil in haar gedrag. Of beter gezegd: zij is een enorm verschil gaan zien in mijn gedrag tegenover haar. Want onbewust zond ik een heleboel signalen uit die haar niet echt uitnodigden om contact met mij te zoeken. Toen ik mij daar bewust van was, zag ik dat duidelijk terug in Zohra. Nu komt ze zelfs van achter in het land naar me toe om een knuffel te halen.”

“Op dit moment wandelen we nog steeds veel, en heel af en toe maken we een stapritje onder het zadel. Verder doen we grondwerk en ik blijf na iedere les vooruitgang zien bij ons beiden. Ondanks dat Zohra al wat op leeftijd is, hoop ik dat ze nog een lang en paardwaardig leven bij mij mag leiden en dat ze haar nieuwgevonden (of teruggevonden, wie zal het zeggen?) pittigheid nog heerlijk op me mag uitleven. Ik leer ontzettend veel van haar, al is ze niet altijd de makkelijkste. Ik wil haar voor geen goud meer missen!”

 


P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

0
1
3
5