Transformatie Figo
Transformatie Figo

Transformatie: Figo

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Figo, die dankzij zijn sterke karakter van een mager en ziek beestje in een sterk en werkwillig paard veranderde.


Liesbeth De Waele leerde haar paard Figo als jaarling kennen op de stal waar ze destijds reed. Ze viel meteen voor zijn karakter. “Hij straalde iets krachtigs uit, zijn ogen spraken mij gelijk aan.” Figo ging toen het land op met andere jonge paarden en verdween uit beeld. Toen Liesbeth hem terug zag, had de eigenaar besloten dat hij te dominant van karakter was om hem te houden. Liesbeth besloot hem te kopen, hoewel Figo erg ziek bleek te zijn: hij was erg mager en had een zware bloedwormeninfectie. “Hij liep veel in het land en at normaal. Niemand had gezien dat hij er zo slecht aan toe was, waarschijnlijk ook omdat Figo niet erg aanhankelijk was.” Liesbeth haalde er gelijk een dierenarts bij en hij gaf Figo een ontwormingskuur. “De dierenarts waarschuwde me: ‘Het kan zomaar zijn dat hij er morgen niet meer is’, maar ik had hoop want Figo bleef vrolijk uit zijn ogen kijken.”

En inderdaad, Figo kwam er weer bovenop! Figo kreeg verschillende ontwormingskuren en een ander dieet. “Figo moest aankomen, zeker omdat het winter werd.” Liesbeth stortte zich in die tijd helemaal op de gezondheid en verzorging van haar Lusitano. “Wat voor mij telde was dat hij beter zou worden, maar de basis wat betreft training was er nog helemaal niet.” Het sterke karakter van Figo kwam langzaam maar zeker weer tevoorschijn. “Na anderhalf jaar was Figo een stuk gezonder en sterker geworden, maar hij had nog niets geleerd. Ik was zelfs een beetje bang voor hem, want hij ging echt voor niemand opzij. Eén keer liep ik met zijn voer de stal binnen, en toen zette hij me zelfs klem.”

Liesbeth besefte gelijk dat ze dit niet alleen wilde aanpakken, en dus nam ze een professional in de arm. “De eerste keer dat mijn instructeur met Figo aan de slag ging, durfde ik niet te kijken. Het was echt een drama met hem.” Maar na slechts één sessie bleek Figo weer een meewerkend paard.

Sinds die eerste les is Figo in positieve zin onwijs veranderd. Na twee sessies kon Figo al normaal door de bak stappen. Nu, een jaar later, is hij zelfs aan Liesbeth gehecht. “Het klinkt misschien wel erg penny, maar als ik zijn naam roep, dan komt hij er gelijk aan.” Hoewel Figo nog steeds wat gereserveerd is, blijkt hij erg lief voor mensen. Tijdens het rijden is hij erg braaf, ook als anderen met hem rijden. “De mensen in mijn omgeving zijn verbaasd over wat er van Figo terecht is gekomen. Mijn dierenarts zei laatst nog: ‘Ik had nooit gedacht dat hij er zo goed uit zou komen.’”

Laatst is er helaas kogelartrose bij Figo vastgesteld. Liesbeths wereld stortte toen even in, zeker omdat ze altijd zo met zijn gezondheid bezig is geweest. “Maar ik geef niet op, we hebben hem behandeld en de ontsteking is weg. Hij loopt nu weer pijnvrij”, vertelt Liesbeth. Liesbeth wil vooral gewoon dingen samen blijven doen met Figo. “Ik wil zo lang mogelijk van hem genieten, want hij is echt mijn vriendje.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie Figo
10296154_10203294844265188_6084368618696534536_o
foto 1
10394639_10205725267144241_1727766583532225200_n