20140715_185646
20140715_185646

Wonderpaard: Binky

Nieuws

We kennen ze allemaal, paarden die met een been al in het graf staan, maar wonder boven wonder er weer bovenop komen. Sommige paarden hebben echt een engeltje op hun schouder. Zo ook Binky, de pony van Bianca de Baat. Als het niet aan Bianca had gelegen was hij er niet meer geweest...


“Ongeveer vijf jaar geleden kreeg Binky een voorhoofdsholteontsteking, waarvoor de DA langskwam. Hij schreef antibiotica voor, helaas sloeg deze niet aan en gingen we over op een ander antibiotica, die ook weer niet aansloeg. De dierenarts wilde daarop een scopie van de longen maken. Binky bleek een luchtweginfectie te hebben en hij moest op de prednison. 


Nog geen drie dagen later raakte hij hoefbevangen - een bijwerking van de prednison. Volgens de dierenarts kwam het zelden voor, maar Binky kreeg metacam en we stopten per direct met de prednison. Hij knapte helaas niet op en had erg veel pijn. Vrienden en familie vonden dat ik hem in moest laten slapen. We lieten röntgenfoto’s maken waarop we zagen dat het hoefbeen gelukkig niet was gekanteld en als laatste nood namen we contact op met de hoefsmid, die speciaal beslag had voor hoefbevangen paarden. Binky kon op dat moment nog amper op zijn benen staan. De hoefsmid kon hem alleen beslaan als we zijn hoeven verdoofden.


Na speciaal beslag en een hoge dosis pijnstilling knapte Binky al snel op. Alleen de luchtweginfectie en voorhoofdholteontsteking wilden maar niet verdwijnen. De dierenarts wist niet wat hij ermee moest doen, dus besloot ik naar een andere kliniek te gaan. Ik kwam bij Bodegraven, waar opnieuw een echoscopie werd gedaan. Ze zagen veel slijm in zijn luchtwegen, maar antibiotica sloeg niet aan en de prednison was ook geen optie. We moesten hem dus daar laten en vernevelen.  Binky kreeg een soort masker op met dopjes en vloeistof erin en een compressor vernevelde het zodat Binky het kon inademen. Na een week was Binky weer helemaal de oude! Hij mag alleen geen droog voer of hooi meer hebben. Hij krijg speciaal beslag, het duurde wel erg lang voordat we het juiste hadden gevonden. Desondanks krijgt hij elk jaar nog wel een terugval van zijn bevangenheid, hoe goed we er ook op letten. 


Drie jaar later merken we dat Binky niet helemaal zichzelf was. Hij had een opgezet hoofd en een dikke hals. We belden de dierenarts, die een bloed- en ontlastingsonderzoek deed. Ze vonden niks, waardoor ze dus niet weten wat Binky mankeerde. Een paar weken later leek hij toch weer op te knappen en lieten we het zo.


Vorig jaar ging het weer erg slecht met Binky. Hij kon geen stap meer vooruit zetten en was opnieuw bevangen. De dierenarts kwam en zette Binky op de buut en op de röntgenfoto’s was te zien dat de situatie een stuk verergerd was met vijf jaar geleden. De dierenarts vond dan ook dat het het beste was om Binky in te laten slapen. Ik maakte de afspraak, maar mijn vader vond het extreem en vond dat we eerst eens moesten kijken wat er zou gebeuren als we de pijnstilling afbouwden, want met pijnstilling liep hij erg goed. Ik ging akkoord, maar liet de afspraak staan. Wonder boven wonder liep Binky met minder medicatie een stuk beter en hoe dichter de dag van het inslapen naderde, hoe beter hij ging lopen! Ik twijfelde steeds meer en besloot de dag voor het inslapen de dierenarts te bellen om te zeggen dat ik ervan afzag. Binky knapte weer op!


Hij heeft dit jaar nog geen terugval gehad en is erg gelukkig. Ik weet dat ik in bepaalde periodes eigenwijs en egoïstisch ben geweest, maar dat is volgens mij zijn redding geweest. Mijn zusje rijdt af en toe op hem en leert heel erg veel van hem. Voor mij is Binky een wonderpaard, op sommige momenten had ik het niet gered als hij er niet zou zijn geweest.”Heb jij ook een wonderpaard? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl en wie weet staat jouw paard binnenkort in deze rubriek!

384797_3000514737739_718982140_n
Binkyshoothoofd